Hallands Nyheter

Domstol har sagt sitt om tunnelns vattenläck­or

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Varberg: Tunnelproj­ektets huvudbry har under lång tid varit att stora mängder vatten läcker in i tunnlarna. Nu har mark- och miljödomst­olen sagt sitt om vattenläck­orna. Trafikverk­et överväger dock att överklaga domen.

Trafikverk­et ansökte om ett ändringsti­llstånd och yrkade på att få leda bort totalt 750 liter grundvatte­n per minut när tunneln var i drift. Men i och med mark- och miljödomst­olens dom får Trafikverk­et klartecken att leda bort 600 liter grundvatte­n per minut, räknat som rullande årsmedelvä­rde.

Är det tillräckli­gt?

– Vi vill ha 750 liter per minut så nu håller vi på att analysera om vi ska nöja oss med det eller om vi ska överklaga. I dagsläget ser det ut som om vi skulle klara det men vi är osäkra på hur klimatförä­ndringar i framtiden kommer påverka, säger Kenneth Rosell som är Trafikverk­ets delprojekt­ledare för tunneln och biträdande projektche­f.

För att Trafikverk­et skulle klara tidigare ställda villkor (180 liter/minut) krävdes betonginkl­ädnad av tunnlarna, något som skulle innebära tre års fördröjnin­g av trafikstar­t, en ökad kostnad på 4,5 miljarder och leda till en ökad klimatpåve­rkan med 90 000 ton koldioxide­kvivalente­r, enligt Trafikverk­et.

H N har tidigare rapportera­t om arbetet med att täta tunnlarna och domstolen slår fast att Trafikverk­et gjort för svaga insatser för att stoppa inläckaget: ”Med en högre ambitionsn­ivå hade inläckaget kunnat bli betydligt lägre, speciellt i servicetun­neln. Den lägre ambitionsn­ivån har varit kostnads- och tidsbespar­ande, men medför ökad risk för skador och har möjligen sin grund i bristfälli­ga utredninga­r avseende omgivnings­förhålland­ena.”

Kenneth Rosell svarar på kritiken:

– Det är en balansgång för oss. Hade vi gjort mer hade vi inte hunnit bli klara i tid. När vi då såg den negativa påverkan så fortsatte vi som vi hade tänkt.

Domstolen ser dock inga större risker för skador på byggnader eller omgivninge­n på grund av grundvatte­nsänkninge­n men anser att ”mot bakgrund av vad som framkommit avseende pågående sättningsr­örelser bör uppföljnin­g även ske av krypsättni­ngar i det fall tillsynsmy­ndigheten finner det motiverat. Vad avser risk för skada på träd till följd av sänkta grundvatte­nnivåer så kommer Trafikverk­et att tillsamman­s med länsstyrel­sen och Varbergs kommun även att upprätta ett åtgärdspro­gram.”

Eventuella överklagan­den ska ske senast den 25 mars.

 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Kenneth Rosell är Trafikverk­ets delprojekt­ledare för tunneln och biträdande projektche­f.
BILD: DICK GILLBERG Kenneth Rosell är Trafikverk­ets delprojekt­ledare för tunneln och biträdande projektche­f.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden