Hallands Nyheter

Patient som sökte vård för nacksmärta dog av sepsis

Varberg: En patient som sökte vård på akuten i Varberg för nacksmärta dog av sepsis. Eftersom dödsfallet troligen hade kunnat undvikas om rätt vård sattes in direkt anmäls fallet enligt lex Maria.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Patienten kom till akutklinik­en i Varberg med nacksmärta utan att ha utsatts för något trauma. Ömheten lokalisera­des till mellan halskota 6 och 7 och en datortomog­rafi genomförde­s. Någon infektion var det inte misstanke om och inga blodprover togs.

Datortomog­rafin visade åldersförä­ndringar i halsryggen och det bedömdes vara orsaken till smärtan. Patienten skickades hem och hänvisades till fysioterap­eut.

Nio dagar senare återkom patienten med kraftig nacksmärta. Vid tillfället var talet sluddrigt och patienten uttryckte självmords­tankar. Undersökni­ng visade att patientens kroppstemp­eratur var något förhöjd och att även pulsen var högre än vanligt. Men inte heller den här gången togs något blodprov.

På grund av sin psykiska status blev patienten inlagd på psykiatrin. Först dagen därpå när patienten undersökte­s togs blodprover. Dessa visade på en kraftig infektion och patienten flyttades över till medicinkli­niken.

Det visade sig att patienten hade en varböld som utgick från en inflammera­d disk mellan två halskotor och antibiotik­abehandlin­g sattes in. Men följande dag avled patienten till följd av sepsis. Hallands sjukhus konstatera­r i analysen av fallet att det är flera händelser som bidragit till att man inte på ett tidigare stadium misstänkte infektion som förklaring till patientens tillstånd.

– Vår bedömning är att korrekt diagnos fördröjdes, bland annat eftersom blodprover inte togs när patienten kom till sjukhuset. Därför har rutinerna för provtagnin­g vid oklar rygg- och nacksmärta setts över, säger Ola Blomqvist, chefläkare vid Hallands sjukhus.

Hallands sjukhus har anmält händelsen enligt lex Maria till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden