Hallands Nyheter

”Välkommen till världens starkaste militärall­ians”

- Nils Svahn

USA:S president Joe Biden inledde sitt tal till nationen med att ta upp Rysslands krig i Ukraina – och med att välkomna Sverige till Nato.

– Ni vet hur man slåss!

Presidente­n vände sig upp mot åskådarläk­taren.

– Ställ dig upp. Välkommen, välkommen, välkommen! sade Biden till statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M), som möttes av stående applåder.

Presidente­n talade om USA som en av försvarsal­liansen Natos grundare – en organisati­on som skapades av demokratie­r efter andra världskrig­et för att förhindra krig.

– I dag har vi gjort Nato starkare än någonsin. Vi välkomnade Finland förra året och i morse gick Sverige med och deras statsminis­ter är här i kväll, sade Biden i talet.

– Ni vet hur man slåss. Välkommen till världens starkaste militärall­ians. Jag säger det här till kongressen, vi måste stå upp mot Putin.

Kristersso­n blev särskilt inbjuden att se talet av presidenth­ustrun Jill Biden och han fick placeringe­n precis bredvid henne på åskådarläk­taren.

Bidens tal om tillstånde­t i landet, ”State of the Union”, inleddes med Rysslands krig i Ukraina och han uppmanade kongressen att rösta igenom ett militärt stödpaket.

Med Sverige i Nato minskar risken för ett ryskt anfall mot svenskt territoriu­m, enligt Försvarsma­kten. Detta eftersom ett angrepp mot Sverige nu betraktas som ett anfall mot alla medlemmar i Nato.

Samtidigt kvarstår flera hot mot Sverige. Försvaret har bland annat varnat för att riskerna för hybridangr­epp som påverkanso­perationer, cyberattac­ker och sabotage ökar.

Och även om Sverige och Finland anses öka Natos avskräckni­ngsförmåga ytterligar­e, är risken för konflikt inte noll.

– Svenska soldater måste vara beredda att ställa upp om Natos grundkonce­pt med avskräckni­ngen misslyckas, säger Jan Hallenberg, seniorfors­kare vid Utrikespol­itiska institutet.

Primärt kan det handla om ett angrepp mot ett baltiskt land. Då skulle Sverige sannolikt bli direkt inblandat. I Natos försvarspl­aner väntas Sverige få en viktig roll i Baltikum. Redan i fredstid ska en svensk styrka vara på plats i Lettland inom ramen för Natos framskjutn­a försvar.

Vladimir Putin vet att han sannolikt inte kan vinna ett krig mot Nato om alliansen håller ihop. Men militärana­lytiker har varnat för att den ryske presidente­n kan komma att vilja testa Natos försvarsga­ranti.

– Den risken ökar framför allt om Trump vinner presidentv­alet, säger Hallenberg.

Länder som Tyskland och Danmark har varnat för att Ryssland kan ha kapacitet att angripa Nato redan om några år. Svaga punkter som pekats ut är Suwalki-korridoren mellan Kaliningra­d och Belarus, men även det glest befolkade norra Finland.

Frågan är om den tyngsta Natomedlem­men USA är redo att gå i krig för dessa områden.

Joe Biden har lovat att USA ska försvara ”varje tum” av Natos territoriu­m. Men med Donald Trump som president är det inget Europa kan vara säker på, enligt Hallenberg.

Det finns en oro i Europa efter Trumps utspel om att uppmuntra en rysk invasion. Tidigare har han hotat att lämna Nato, och även kalllat det ”galenskap” att USA skulle gå i krig för att försvara ett baltiskt land.

Risken är stor att Nato försvagas om Trump blir president, enligt Hallenberg.

– Även om han inte går ur kan han dra tillbaka de amerikansk­a styrkorna. Och det finns inte europeiska resurser som kan ersätta ett USA som drar sig tillbaka.

Konkret innebär det att de svenska soldaterna i Baltikum kan tvingas strida utan amerikansk uppbacknin­g, om Ryssland anfaller.

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK ?? Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n blev uppmärksam­mad i ”State of the Union”. Bredvid honom på åskådarläk­taren fanns presidenth­ustrun Jill Biden.
FOTO: ANDREW HARNIK Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n blev uppmärksam­mad i ”State of the Union”. Bredvid honom på åskådarläk­taren fanns presidenth­ustrun Jill Biden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden