Hallands Nyheter

Föreningar berörs inte av granskning av arvsfonden

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

Via en granskning gjord av Säpo och polisen vill Riksrevisi­onen avveckla Allmänna arvsfonden. Risken att pengar hamnar hos oseriösa och kriminella aktörer anses som stor. Varbergs förenade surfare och Unite People är två föreningar som tidigare fått miljontals kronor ur fonden.

Allmänna arvsfonden delar varje år ut stora summor till projekt som riktar sig till barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsn­edsättning.

Men kontrollen av dem som söker bidragen är otillräckl­ig anser Riksrevisi­onen, som nu föreslår att fonden ska läggas ner.

– Oj, jaså? Vi har inget avtal med dem längre. Det gick ut i fjol. Totalt var det på 2,7 miljoner kronor för ett treårsproj­ekt. Möjligen hade vi tänkt söka längre fram för byggandet av vårt klubbhus, säger Unite Peoples grundare Adnan Bainca.

Enligt Riksrevisi­onen, som fått hjälp av Säpo och polisen, har det förekommit att projekt som fått pengar från arvsfonden kan kopplas till bland annat organisera­d brottsligh­et.

”Kombinatio­nen av stora bidrag och låg konkurrens medför risk för att projekt designas för att få bidraget snarare än utifrån genuina idéer och behov”, säger Frida Widmalm, projektled­are för granskning­en, i ett pressmedde­lande.

– Så länge vi hade bidrag från arvsfonden var det bra kontroll. De hörde ofta av sig när vi skulle rapportera in varje år. Det var mycket i detalj, varje verifikati­on. Det skulle finnas i budgeten och om det var fördjupad kontroll så skulle allt in, varje kvitto. De delar ut extremt mycket så det är kanske svårt att följa upp. Sen är det bara hemskt att folk utnyttjar en sån sak, men det är väl så världen funkar i dag, säger Adnan Bainca.

För klubbens verksamhet har pengarna betytt mycket.

– Det gjorde största skillnaden för oss. Jag fick mitt drömjobb tack vare arvsfonden. Utan det stödet hade jag inte orkat bygga upp det jag gjorde. Även om jag är tillbaka på ideellt arbete nu så gav det oss en jäkla skjuts, säger Adnan.

I Apelviken blir Stormhuset ett lyft för alla surfare. Föreningen Varbergs förenade surfare har redan beviljas fem miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att kunna bygga ett nytt föreningsh­us. Totala kostnaden landar på över tolv miljoner kronor. En annan finansiär i sammanhang­et är Sparbankss­tiftelsen.

Kjell Sallén är ordförande i Varbergs förenade surfare. Han säger Allmänna arvsfonden hört av sig.

– Vi har fått en skrivelse till föreningen att om det kommer frågor vill de att vi hänvisar till dem. Men det är helt främmande för mig att vi skulle använda pengarna till något annat än ett föreningsh­us, säger Kjell Sallén och fortsätter:

– Jag räknar med att det här inte påverkar oss överhuvudt­aget. Vi har fått strikta redovisnin­gsregler hur det här går till. Det går inte till konsulter utan faktiska byggkostna­der. Och allt redovisas med fakturor. De har till och med givit oss en extra peng för att vi ska kunna anlita en revisor som går igenom material inför slutredovi­sningen. Det känns som de ändå har strikt koll.

Det nya föreningsh­uset Stormhuset beräknas vara helt klart i början av oktober 2024.

"Jag räknar med att det här inte påverkar oss överhuvudt­aget. Vi har fått strikta redovisnin­gsregler hur det här går till.

Kjell Sallén ordförande i Varbergs förenade surfare

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Kjell Sallén är ordförande i Varbergs förenade surfare.
BILD: ANNIKA KARLBOM Kjell Sallén är ordförande i Varbergs förenade surfare.
 ?? ?? Adnan Bainca i Unite People.
Adnan Bainca i Unite People.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden