Hallands Nyheter

Fredrik till Halland utan Filip med ”Den sista resan”

- Jerry Carlsson kulturnoje@hn.se

Fredagen den 15 mars dyker Fredrik Wikingsson upp på filmfestiv­alen i Laholm.

– Jag tycker att det borde vara ett krav att skådisar och regissörer åker ut och träffar biopublike­n på plats. Det är så jävla kul, säger han.

Filip & Fredrik är rykande aktuella med dokumentär­en ”Den sista resan”. När vi når Fredrik Wikingsson har han precis fått veta att filmen stod för den bästa öppningshe­lgen på bio för en dokumentär­film i modern tid. Filmen som hade premiär den 1 mars sågs av nästan 35 000 personer första helgen.

– Jag vet knappt vad jag ska säga. Jag är så otroligt lycklig och tacksam för att så många ville se den under öppningshe­lgen, säger han.

”Den sista resan” skildrar hur de två tv-profilerna tar med sig Filip Hammars pappa på en sista resa till hans älskade Frankrike.

– Filip var förtvivlad över att hans pappa Lars hade blivit så passiv och apatisk efter att ha gått i pension. En dag ringde Filip till mig och berättade att han ville göra en resa med honom. Då föreslog jag att man skulle kunna filma resan utan att det skulle inkräkta på Lars fina upplevelse­r. Vi visste inte vart filmen skulle ta vägen. Men det är lite så vi jobbar. Vi gillar att ha en hyfsat tydlig startpunkt. Därefter får livet ske och så får vi se vad som händer.

Dokumentär­en har fallit de flesta kritikerna i smaken.

– Lars, som är lite av filmens huvudperso­n, är ju väldigt älskvärd. Lyckas man paketera en film om en vanlig människa och få det att bli allmängilt­igt och relativt stort så tror jag att det kan slå an en sträng hos fler människor än om man gör en dokumentär om Palme eller Cornelis. Dessutom är filmen snygg, originell och underlig. Det är alltså inte de vanliga romantiska sakerna som swishar förbi.

Premiären den 1 mars markerade startpunkt­en för en intensiv turné.

– Vi har hittills besökt biografer i Stockholm, Nyköping, Norrköping, Linköping, Eskilstuna och Västerås. Det är så jävla berikande att få träffa och skaka hand med en massa människor och få besvara roliga frågor. Både jag och Filip gillar det livet, inte minst att få sitta och gagga i bilen efteråt, lyssna på Ulf Lundell och köpa kaffe på en bensinmack mitt i natten.

Den 15 mars är Fredrik Wikingsson på Bio Maxim i Laholm, i samband med Svenska filmdagarn­a.

– Arrangörer­na har varit på mig tidigare men då har det krockat med mitt schema. Tyvärr måste Filip vara hemma hos sina barn i USA då, men jag ska med glädje försöka bära ambassadör­skapet för filmen, säger han och fortsätter:

– Jag vet ännu inte hur upplägget är tänkt. Jag är dock väldigt formbar. Laholms kulturelit får göra vad den vill med mig.

Enligt SVT dömdes en man som syns i ”Den sista resan” till ett flerårigt fängelsest­raff 2023, för grova sexualbrot­t mot barn. Wikingsson säger sig vara ”jätteolyck­lig” över det inträffade. Sekvensen på tio sekunder med mannen klipptes bort under natten till torsdagen, berättar Nyhetsbyrå­n TT.

Filmdagarn­a pågår den 8–18 mars.

– Det blir som vanligt en fullspäcka­d festival och dessutom är den förlängd med en dag, säger arrangören Tina Karlsson.

Den 9 mars blir det skräckkväl­l, med två skräckfilm­er på rad. Dagen därpå får barnen sitt lystmäte när ”Knyckerts och snutjakten” visas. Då har barnen även möjlighet att träffa kommunpoli­s Kristian Nilsson och få provsitta hans radiobil.

Den 11 mars är det lokaldagen med bland annat Kathinka Lindes filmer om kommunens konstverk, ex-varbergare­n Tony Holms “Salmo – att leva på hoppet” och Birger Bäkmarks ångbåtsfil­m “Kalle och Svingen på nya äventyr”.

Den 16 mars kommer Alba August till Bio Maxim för att motta årets filmpris, i form av en check på 10 000 kronor och en bronsstaty­ett skapad av Sussanne Snoeck.

Festivalen avslutas den 18 mars med att inleda den nationella filmveckan för barn och unga med fyra filmer som har fri entré för alla upp till 18 år.

 ?? BILD: DANIEL MATSUDA ?? Fredrik Wikingsson gästar Bio Maxim den 15 mars. Festivalen­s program finns på wwwsvenska­filmdagarn­a.se.
BILD: DANIEL MATSUDA Fredrik Wikingsson gästar Bio Maxim den 15 mars. Festivalen­s program finns på wwwsvenska­filmdagarn­a.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden