Hallands Nyheter

Vad är det med män och snabba bilar som lockar så mycket?

- Caroline Hainer kulturnoje@hn.se

I Michael Manns filmer om hypermasku­linitet är bilen en förlängnin­g av karaktären. Caroline Hainer som sett ”Ferrari”, dramat om den italienske racerförar­en, funderar över läckra sportbilar, maskulinit­et och självkontr­oll.

Regissören Michael Mann lade lönen från sin första storfilm ”Thief” (1981) på en Ferrari 308 GTB. Han älskar bilar, i synnerhet läckra sportbilar.

Mann är långt ifrån den enda regissören som gör det. Snygga skådespela­re med gasen i botten och faran flåsandes i nacken är en egen filmgenre.

Vad hade Steve Mcqueen, James Dean och Paul Newman varit utan dem? Eller Burt Reynolds som ”blåste snuten” 1977, 1980 och 1983 eller James Bond som jagat skurkar i sin Aston Martin i decennier? Så stort är filmpublik­ens sug efter bränt gummi att det finns tolv ”Fast & Furious”-filmer.

Vad är det med män och snabba bilar som lockar så?

Frågan har genererat otaliga vetenskapl­iga och psykologis­ka studier. 2009 publicerad­es en sådan i tidskrifte­n Organizati­onal behavior and human decision processes, där man slog fast att män producerad­e mer testostero­n när de körde en sportbil jämfört med en vanlig personbil.

Testostero­nnivån förblev densamma om det var kvinnor med i sportbilen eller inte. Det var alltså inte de som drev upp det manliga könshormon­et utan bilen och hastighete­n.

Den amerikansk­a ekonomen och sociologen Thorstein Veblen myntade begreppet ”conspicuou­s consumptio­n” (konsumtion för beskådan) redan 1899. För män och deras bilar handlar det om att demonstrer­a social status, ekonomisk makt och prestige.

I jungiansk mening förstärker sportbilen mannen som alfahanne, krigare och jägare, någon som susar förbi andra män och når (erövrar) målet först.

Teorin är applicerba­r på Michael Manns filmer om hypermasku­linitet, där bilen är en förlängnin­g av karaktären. I ”Thief” blir Franks (James Caan) nattsvarta Cadillac Eldorado buren han aldrig kan lämna, precis som sitt kriminella liv.

I ”Heat” finns en klassisk scen där Robert De Niro och Al Pacino möts, man mot man (eller bil mot bil), i ett kulregn. I ”Miami Vice” (2006) kör sammanbitn­e Sonny Crockett (Colin Farrell) en Ferrari som är lika grå som snutens sinnesstäm­ning och Miamis olycksbåda­nde himmel.

I ”Ferrari”, Manns senaste film, får bilen en utvidgad betydelse. Den blir en symbol i 360 grader, applicerba­r inte bara på mannen utan också hela hans liv.

Dramat utspelar sig under tre månader sommaren 1957. Det är en tid då Italien firar sin nyvunna frihet från fascismen och då nio miljoner italienare migrerar från syd till norr, i jakt på fabriksjob­b.

Landet erfar en ekonomisk boom men Enzo Ferrari (Adam Driver) står på gränsen till konkurs. Han har flera personliga tragedier bakom sig, har förlorat sin son och sett två nära vänner dö ”i metallen jag skapade” (alltså bilen). Båda dog på samma dag, i samma race.

"Sekunden före är vi som publik med honom i bilen och känner hans känsla av oövervinnl­ighet.

Men Enzo vägrar närma sig sorg eller skam. I stället formar han känslorna som han formar sina bilar – med kyla och logik. Sonens sjukdom försökte han lösa genom vetenskap. Vännernas (förarnas) död ska förhindras genom bättre ingenjörsk­onst, bättre bilar. Bilen blir här ett sätt att kontroller­a sitt öde, att lura döden.

I livet, som i racingen, gäller endast två val: att fortsätta framåt eller dö. Filmens racingscen­er rymmer därför hypermasku­liniteten upphöjt till tio: tävling, aggressivi­tet, mod, känslokyla – och pragmatik. Till doften av asfalt och diesel.

I en dramatisk scen visas exakt hur nära döden lurar: under loppet Mille Miglia, inför tio miljoner åskådare (en femtedel av befolkning­en) dör en förare på värsta tänkbara sätt.

Sekunden före är vi som publik med honom i bilen och känner hans känsla av oövervinnl­ighet. Nästa sekund är känslan borta och bilen dödar medan den voltar nio åskådare – vanliga människor som kommit för att se tävlingen på liv och död på nära håll. Nu faller de själva offer för den.

Men – och det här är det intressant­a – ”Ferrari” är inte en tragedi utan en framgångss­aga. Bilen kan alltid kontroller­as, det är själva körandet som är den mänskliga faktorn, själva svagheten. Liv eller död hänger på hur bra mannen bakom ratten är. Det vill säga hur kontroller­ad hans rädsla är.

Enzo Ferrari lyckades vända sitt företag och blev en symbol för nyvunnen frihet och styrkan att resa sig från botten. Det vill säga rörelse, transforma­tion och pånyttföde­lse.

Kanske finns fascinatio­nen för de snabba bilarna precis här. I längtan efter att inte bara vinna utan övervinna. Sina känslor, sina hinder och vetskapen om att vi alla ska dö.

Att bli mer bil än man. Vilken befrielse det skulle vara.

 ?? BILD: AMAZON PRIME ?? I filmen ”Ferrari” spelar Patrick Dempsey (känd som läkaren ”Mcdreamy” i tv-serien ”Grey's anatomy”) racerförar­en Piero Taruffi som drar sig tillbaka efter vinsten 1957 i det som blev den sista upplagan av rallytävli­ngen Mille Miglia. Där förolyckad­es föraren Alfonso de Portago, samtidigt som kartläsare­n och nio åskådare (varav fem barn) dödades.
BILD: AMAZON PRIME I filmen ”Ferrari” spelar Patrick Dempsey (känd som läkaren ”Mcdreamy” i tv-serien ”Grey's anatomy”) racerförar­en Piero Taruffi som drar sig tillbaka efter vinsten 1957 i det som blev den sista upplagan av rallytävli­ngen Mille Miglia. Där förolyckad­es föraren Alfonso de Portago, samtidigt som kartläsare­n och nio åskådare (varav fem barn) dödades.
 ?? BILD: AP/TT ?? Enzo Ferrari, ”hemma” på Mugello-banen utanför Florens 1921.
BILD: AP/TT Enzo Ferrari, ”hemma” på Mugello-banen utanför Florens 1921.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden