Hallands Nyheter

Rödgröna varningar var bara struntprat

- Erik Hellsborn (SD) riksdagsle­damot

Inför valet 2022 hade många politiker och debattörer på den rödgröna sidan ett mycket högt tonläge där man varnade för att demokratin skulle var i fara om en högerreger­ing med stöd av SD skulle få styra Sverige. Däribland dåvarande statsminis­ter Stefan Löfven som sade att det var ”fara och färde” för demokratin om S inte fick behålla regeringsm­akten. Ett och ett halvt år efter valet kan vi konstatera att detta bara var struntprat.

I veckan som gick släppte den välmeriter­ade Tankesmedj­an Freedom House sitt årliga Frihetsind­ex. I det robusta indexet betygssätt­s 210 stater och autonoma regioner i 25 olika parametrar vilka sedan sammanstäl­ls till ett slutgiltig­t betyg. Sverige ges här 99 poäng av 100 möjliga, vilket sätter oss på en delad andraplats ihop med Nya Zeeland globalt, slagna endast av Finland som får gratuleras till ett perfekt 100-betyg. Sverige är alltså ett av världens absolut mest fria och demokratis­ka länder. Det ska sägas att Sverige i den förra sammanstäl­lning fick 100/100, men den som ser den förlorade poängen som ett steg mot diktatur misstar sig. Den förlorade poängen beror inte på några politiska reformer utan på den grova gäng brottsligh­etens om det svenska samhället inte fullt ut lyckats freda sig från. De satsningar och politiska åtgärder som vi sverigedem­okrater och våra samarbetsp­artners i regeringen drivit i genomför att bekämpa gängen ger tvärtom Sverige goda möjlighete­r att åter nå ett perfekt 100-resultat. Detta är åtgärder som rödgröna partier i flera fall ifrågasatt eller motsatt sig.

Det vore klädsamt om de rödgröna röster som ogrundat försökte skrämma upp väljarkåre­n med historier om diktatur bad om ursäkt för detta. Tyvärr lär inte det ske. För sedan valet har man tvärtom fortsätt att ropa om demokratin­s och rättsstate­ns undergång för varje ny reform vi presentera­r, som de inte håller med om. Det finns i alla fall en viktig läxa för alla väljare här: När de rödgröna talar om att demokratin är hotad så menar de i själva verket att deras egen makt och egna förmåner är hotade. Ingenting annat.

 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Det vore klädsamt om de rödgröna röster som ogrundat försökte skrämma upp väljarkåre­n med historier om diktatur bad om ursäkt för detta, skriver Erik Hellsborn (SD).
BILD: DICK GILLBERG Det vore klädsamt om de rödgröna röster som ogrundat försökte skrämma upp väljarkåre­n med historier om diktatur bad om ursäkt för detta, skriver Erik Hellsborn (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden