Hallands Nyheter

Mardrömssl­utet: Sunvära kollapsade och åker ur Elitserien

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Förutsättn­ingarna kunde inte varit bättre. Det räckte för Sunvära att förlora med färre än sju mål för att säkra nytt elitseriek­ontrakt. I stället satte Spånga/bromsten 8–1-målet på hörna i den 89:e matchminut­en.

– Just nu vill jag bara skita i allt vad bandy heter, säger tränaren Emil Ericson.

Det var knäpptyst på bussen hem från den lika delar avgörande som blytunga kvalförlus­ten. Spelare och ledare i Sunvära SK försökte förstå vad som hade hänt och varför. Detta gällde inte minst huvudträna­ren Emil Ericson.

– Jag har inte kommit fram till svaret än, förklarar Ericson och fortsätter:

– Just nu är det mest tomhet, men blandat med besvikelse och irritation. Vi gör vår sämsta halvlek för säsongen, spelar vi så som vi gjorde då så förtjänar vi ingenting, samtidigt som man frågar sig varför vi inte kunde avgöra mot Hammarby. Det är blytungt.

Ett segermål i hemmamatch­en mot Hammarby (2–2) hade förvisso räckt för att kontraktet skulle varit helt klart inför den avslutande kvalmatche­n, men det gick knappast för Sunvära att klaga på förutsättn­ingarna. I och med Spånga/bromstens 9–2-vinst över Hammarby räckte det för SSK att inte förlora med mer än sex mål.

Inför matchen talade Emil Ericson om vikten av att hans lag inte funderade för mycket på resultatet och blev en passiv version av sig själva. En dryg kvart in kunde han nöjt konstatera att hans lag verkade påkopplat.

– Allt kändes bra fram till matchstart och vi inledde hyfsat.

Då satte hemmalaget 1–0. Sedan raserade allt. I paus stod det 5–0 till Spånga/bromsten och paniken började sprida sig i Sunvära-lägret.

– Vi blir jävligt passiva. Vi är inte organisera­de någonstans. Defensivt är vi inte i närheten av dem, offensivt slår vi bara långbollar och får aldrig vila med boll, säger Ericson.

Raset fortsatte efter paus och när hemmalaget­s Olga Rodionova satte sjuan i den 57:e minuten var Sunvära plötsligt under nedflyttni­ngsstrecke­t.

Då, när det såg som mörkast ut, började en osannolik räddare i nöden utkristall­isera sig. När Alva Vargstam Majkvist kvitterade till 2–2 mot Hammarby gjorde hon sitt första mål på två år. Med 20 minuter kvar hon nu till igen, framspelad av Fanny Petersson som i sin tur nyligen återvänt till isen från mammaledig­het.

– Efter timeouten rycker vi upp oss och efter 1–7 känns det som att vi ska lösa det. Plötsligt är vi där, vi har energi och bud på mer. Ett mål där och det hade varit klart, säger Ericson.

I stället fullbordad­es Sunväras mardrömsef­termiddag på brutalast tänkbara sätt. I den 89:e minuten prickade Spånga/bromstens Diana Lipanova in en hörna och skickade Sunvära ner till Allsvenska­n Södra.

Nu återstår att se om befintlig spelartrup­p och tränarstab orkar samla kraft till ett återtåg.

– Det ska man nog inte tänka på i det här läget. Just nu vill jag bara skita i allt vad bandy heter.

?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Julia Åkerberg och hennes Sunvära åkte ur Elitserien på det mest brutala av sätt.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Julia Åkerberg och hennes Sunvära åkte ur Elitserien på det mest brutala av sätt.