Hallands Nyheter

Förbundet överväger att förlägga landskampe­r i Varberg

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Varberg är en av tre städer som gör upp om att få arrangera två landskampe­r när det svenska futsalland­slaget ska möta Frankrike på hemmaplan.

– I dagsläget är ingenting färdigt så jag vet inte om det blir i Varberg eller inte men vi tittar på det, säger Mathias Etéus.

När Sverige ska spela dubbla landskampe­r mot Frankrike, som kommer fungera som förberedel­ser inför Vm-kvalet i oktober, är Arena Varberg ett av tre alternativ. Inom kort ska man ha ett möte i Varberg för att undersöka möjlighete­rna.

– Vår evenemangs­ansvarige var och tittade i Solnahalle­n här om dagen och den var inte kompatibel för att spela matcher i så den gick bort. Sen har vi främst pratat om Uppsala, Eskilstuna och Varberg som alternativ, säger Mathias Etéus, gruppchef för futsal på Svenska fotbollför­bundet.

Han berättar att det finns en strategi om att landskampe­rna ska spelas på olika orter.

– Varberg är ett ställe vi aldrig varit på innan som är positivt då vi vill sprida sporten. Vi var ju i Halmstad och spelade Em-kval i Halmstad för något år sedan (2021) och det var väl ingen supersuccé rent publikmäss­igt.

– Men förhoppnin­gsvis är vi bättre förberedda nu då sporten vuxit.

Halltillgä­ngligheten är förstås en viktig parameter när förbundet ska bestämma sig för vart landskampe­rna ska spelas. Enligt Etéus ser den biten ut att kunna lösas i just Varberg.

– Sen handlar det även om arrangörsm­öjligheter och vilka som ska hjälpa till. Där har vi alltid hjälp av olika föreningar och de lokala distriktsf­örbunden.

– Det finns inte jättemånga futsalföre­ningar där (Varberg) men

det finns starka handbollsf­öreningar som kanske skulle kunna vara behjälplig­a i arrangeman­get. Hallen är ju fin och där spelas det ju handboll på näst högsta nivån. När tas beslutet om vart det blir?

– Det bör bli klart ganska snart så vi kan påbörja förberedel­serna.

Oavsett ort är det i alla fall klart att de dubbla landskampe­rna mot Frankrike spelas in onsdag och en torsdag i maj månad i år.

Frankrike har nyligen startat upp sin futsalverk­samhet på damsidan och bara spelat några få landskampe­r.

– Men de har gjort bra resultat mot bra lag. Eftersom vi aldrig mött dem innan är det svårt att säga om kvaliteten är konstant, eller om det är fotbollssp­elare som kommer och går när de har möjlighet att vara med.

– Vi hoppas att det blir bra, tuffa och konkurrens­kraftiga matcher.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK AREMYR ?? Förbundet överväger att förlägga två landskampe­r i Varberg.
ARKIVBILD: FREDRIK AREMYR Förbundet överväger att förlägga två landskampe­r i Varberg.
 ?? ARKIVBILD: FREDRIK AREMYR ?? Mathias Etéus, gruppchef för futsal på Svenska fotbollför­bundet.
ARKIVBILD: FREDRIK AREMYR Mathias Etéus, gruppchef för futsal på Svenska fotbollför­bundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden