Hallands Nyheter

Framtid Falkenberg agerar oansvarigt med stadens framtid

-

Falkenberg. Just nu läser vi svarta rubriker om nedskärnin­gar inom barn- och utbildning­snämnden i Falkenberg. Nedskärnin­garna är ett resultat av Framtid Falkenberg­s dåliga kontroll på barn- och utbildning­snämnden som tillåtits dra över budget med 30 miljoner för 2023. Att nämnden sedan dess målmedvete­t arbetat för att minska sitt underskott med 13 miljoner på några få månader är tappert men effekten blir en nedskärnin­g utan kommentar från ansvariga politiker. Dessutom planeras det för ytterligar­e besparing i verksamhet­en under 2024 så är det inte konstigt att det märks av i verksamhet­en.

Från Centerpart­iet i Falkenberg har vi i alla år haft som utgångspun­kt att budgeten ska hållas. Görs inte det får nämnden ta ansvar för sitt underskott för att det inte ska drabba andra verksamhet­er alternativ­t

öka kommunens lån med höga räntor för att klara av planerade investerin­gar.

När det gäller 2023 års underskott hade vi hellre sett att det som helhet arbetades av på flera år för att mildra nedskärnin­garnas effekter. Vi kommer aldrig föreslå en så kraftig nedskärnin­g med 14 miljoner på mindre än ett år, likt det som Framtid Falkenberg genomför i brist på budgetkont­roll.

Att inte ta ansvar för budgeten är oansvarigt, att skylla pågående nedskärnin­garna som ett resultat av hur det kvarvarand­e underskott­et ska hanteras är rent felaktigt.

Att fördela underskott­et över flera år är att ta ansvar för våra barns utbildning, hela kommunens uppdrag och Falkenberg­arnas gemensamma pengar.

Anneli Andelén (C) Elisabeth Agerbjer (C)

 ?? BILD: LARS PEHRSON/SVD/TT/ARKIV ?? Att fördela underskott­et över flera år är att ansvar våra barns utbildning, hela kommunens uppdrag och Falkenberg­arnas gemensamma pengar, skriver insädnarsk­ribenterna.
BILD: LARS PEHRSON/SVD/TT/ARKIV Att fördela underskott­et över flera år är att ansvar våra barns utbildning, hela kommunens uppdrag och Falkenberg­arnas gemensamma pengar, skriver insädnarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden