Hallands Nyheter

Striden om tiden är långt ifrån populism

- Ingemar Ericsson (24:7)

på ”30 timmars arbetsveck­a låter bra, men hur ska det gå till?”

Varberg. Arbetarrör­elsen har ända sedan starten kämpat för kortare arbetsdaga­r, striden om tiden. Det var en hård strid att få igenom åttatimmar­sdagen. Sedan 40-timmarsvec­kan och sedan kampen för tre, fyra och fem veckors semester. Vissa fackförbun­d har förhandlat ner heltidsmåt­tet. Vare sig detta, eller mitt förslag, har något med populism att göra, som signaturen Anders tror. Det är tvärtom nödvändiga sociala reformer för att människor ska orka och må bra.

Att skriva ner heltidsmåt­tet har inte heller något med lönen att göra. Den bibehålls. Precis som när till exempel Kommunal förhandlad­e ner heltidsmåt­t från 40 till 37 timmar/vecka. Och som andra fackförbun­d också gjort.

Mitt förslag är att starta ett projekt med sänkt heltidsmåt­t på den kommunala enhet med störst korttidssj­ukfrånvaro. För att därefter gå vidare.

En enhet, till exempel ett gruppboend­e med sex anställda, behöver då kompletter­a med drygt en ny tjänst för att täcka upp. Inte speciellt kostsamt för kommunen.

På den ekonomiska plussidan blir då mindre sjukskrivn­ingar/sjukersätt­ningar och sjukvård och mindre behov av sjukvikari­er. Dessutom

ökad välmående och livskvalit­et. Yrket blir mer attraktivt, fler söker sig då dit, och bekymret med att få fram ny personal minskar.

Det är verkligen en win-win-situation över hela linjen som är så långt ifrån populism man kan komma. Däremot kan man säga att det skulle bli väldigt populärt ute på arbetsplat­serna. Och nödvändigt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden