Hallands Nyheter

Nato är OK – men kärnvapen, nej!

N som är folkvalda måste säkra garantier mot utplacerin­g av kärnvapen i Sverige, skriver Johan Risholm (MP).

- Johan Risholm (MP) samhällspl­anerare

Jag vänder mig till er, alla Hallands riksdagsle­damöter. Nu är det upp till er att följa folkviljan. Efter att Sverige har blivit medlem i Nato är vi nu ett läge då det är brådskande – för att inte säga kritiskt – att ni som är folkvalda säkrar garantier mot utplacerin­g av kärnvapen i Sverige.

Nato är ingen överstatli­g organisati­on vars beslut ”trumfar” vår egen riksdag. Ni är fortfarand­e våra demokratis­kt valda representa­nter som kan, och ska, fatta beslut i enlighet med folkviljan. Som det heter i grundlagen: ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”.

En nyligen gjord Novusunder­sökning visar ett stort motstånd mot utplacerin­g av kärnvapen på svenskt område. Två av tre säger nej och vill ha skriftliga garantier som utesluter detta. Folket vill att riksdagen – det vill säga du – ska fatta beslut som gör att kärnvapen inte kan placeras i vårt land.

Alla andra länder i Norden har skrivna förbehåll mot kärnvapen i fredstid. Finland går längre och har en lagstiftni­ng mot kärnvapen som gäller i både freds- och i krigstid. Vi riskerar alltså, om ni sviker, att bli det enda nordiska landet utan skrivna förbehåll. Med kärnvapen på vårt territoriu­m blir vi också ett primärt mål vilket knappast ökar vår trygghet.

Argumentet att ”det är inte aktuellt nu” är knappast hållbart. Politiker byts ut, muntliga löftens giltighet urholkas med tiden. Att lita på det är aningslöst vilket exemplet Belgien belyser. Belgiska parlamente­t ville ha ett förbud mot stationeri­ng av kärnvapen inskrivet i lagen. Artikeln

” Med kärnvapen på vårt territoriu­m blir vi också ett primärt mål vilket knappast ökar vår trygghet.

ströks dock. Regeringen försäkrade att de aldrig skulle tillåta kärnvapen i Belgien, likt de argument vi hör i dag. Ett år senare fanns amerikansk­a kärnvapen utplacerad­e i Belgien. 60 år senare finns de kvar. I Italien vill 74 procent bli av med de amerikansk­a kärnvapnen. Förgäves. Där kärnvapen kommer in far demokratis­k kontroll ut.

Kärnvapen är inte ett försvarsva­pen, utan ett medel för urskillnin­gslös massförstö­relse. Vapen som man varken kan försvara sig med, eller mot.

Ni känner alla till den rapport som visar vad som skulle hända om endast ett mindre ”taktiskt” kärnvapen på 100 kt detonerade över Stockholm. Det skulle innebära cirka 90 000 döda och en kvarts miljon skadade. Sjukvården skulle stå maktlös. En situation som inte går att förbereda sig på. Vi måste tillsamman­s minska riskerna. Ökad spridning av kärnvapen gör inte det.

Så, kan vi lita på dig? Att du i enlighet med folkviljan kommer agera så att placering av kärnvapen i Sverige blir uteslutet?

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV OCH PRIVAT ?? Nato är ingen överstatli­g organisati­on vars beslut ”trumfar” vår egen riksdag. Ni är fortfarand­e våra demokratis­kt valda representa­nter som kan, och ska, fatta beslut i enlighet med folkviljan, skriver debattören.
BILD: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV OCH PRIVAT Nato är ingen överstatli­g organisati­on vars beslut ”trumfar” vår egen riksdag. Ni är fortfarand­e våra demokratis­kt valda representa­nter som kan, och ska, fatta beslut i enlighet med folkviljan, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden