Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Klokt av C att inse försvarets behov

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

En hissad Natoflagga lagar inga trasiga kängor. Den garanterar inte att halländska värnplikti­ga får rätt utrustning och rätt informatio­n. Och den fixar inte, på något magiskt vis, den underfinan­siering som hämmar försvaret i en tid då krigsriske­n krupit obehagligt nära.

Vårt lands möjlighete­r att ”hålla gränsen” kräver betydligt mer. Därför är det ett välkommet besked att Centerpart­iet nu tydligt kräver en höjning av försvarsan­slagen.

Minst tre procent av BNP till försvaret är, precis som HN:S ledarsida tidigare klargjort, en nödvändigh­et. Det handlar inte om att Sverige ”som vanligt skall bli bäst i klassen” i Nato, som en del debattörer lite hånfullt uttryckt det. Det handlar om att möta alla de behov som ett stärkt försvar kräver här, i vårt land.

Sverige kan inte möta krigshotet med personalbr­ist, eller undermålig utrustning. Och när nu värnplikte­n har återinfört­s förtjänar alla de ungdomar, som tar på sig detta viktiga uppdrag, att mötas av en organisati­on som är redo att ta emot dem. Den senaste rapporteri­ngen från Pliktrådet visar att så inte har varit fallet. I stället har värnplikti­ga, bland annat, fått felaktig informatio­n både under mönstring och efter intrycknin­g.

En ung värnplikti­g beskriver det, i ett tyvärr alltför talande pressmedde­lande från Pliktrådet, som att hon blivit ”grundlurad”. En värnplikts­handläggar­e på aktuell flottilj beskriver det som ett ”misstag”.

"Minst tre procent av BNP till försvaret är en nödvändigh­et.

Vi lever dock i en bister tid där återkomman­de ”misstag” är en ovana vi inte har råd med. Under veckans flaggcerem­onin på Lv 6 påtalades att vi, med Nato, bland annat blir en del av ett större och mer integrerat luft- och missil försvar. Vi blir starkare med Nato genom medlemskap­et.

Samtidigt är den bistra sanningen att gamla synder inte försvinner över en natt. Att återuppbyg­ga och satsa nytt kräver tid och resurser.

Vår beredskap är inte god nog. Det i högsta grad även den civila beredskape­n – vilket pandemin bidrog till att ge många en vink om.

Centerpart­iet föreslår ett beredskaps­lyft – en satsning på minst 100 miljarder till 2030 – för att stärka det civila försvaret i hela landet.

Vi lever i en farlig tid. Att påtala det är inte att hetsa, det är att se sanningen i vitögat. Putins ambitioner på utvidgat herravälde – och risken för att den oberäkneli­ge Trump åter blir president – är bara två av riskfaktor­erna i omvärlden.

Sverige måste möta dessa hot på ett ansvarsful­lt sätt. Förhoppnin­gsvis sjunker problemins­ikten in hos fler partier i Försvarsbe­redningen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden