Hallands Nyheter

Det pågår en attack mot demokratin

-

Jag vill påminna Hellsborn om ett antal politiska händelser sedan den Sd-styrda regeringen tagit över makten, skriver Therese Stoltz (S).

Svar

till Erik Hellsborn (SD).

Politik. Demokratin är i fara och Socialdemo­kraterna är beredda att försvara den i varje talarstol, på varje debattsida och i varje stund.

Hellsborn skriver att vår oro för demokratin är överdriven och att vi borde be om ursäkt för att vi försökt skrämma väljarna. Jag vill påminna Hellsborn, som riksdagsle­damot och en del av regeringsu­nderlaget, om ett antal politiska händelser sedan den Sd-styrda regeringen tagit över makten.

• Borttagen finansieri­ng för ideella organisati­oners freds- och säkerhetsa­rbete Sverige har en lång tradition av ideellt arbete och föreningsl­iv. Det har gjort vårt samhälle starkare och säkrare. Fram till i år har ideella organisati­oner fått ekonomiskt stöd för att bedriva fredsproje­kt för att stärka demokratin i Sverige och utomlands.

• Den akademiska friheten Förra året ändrade regeringen hur styrelsele­damöter inom högskolor och universite­t väljs. Något som fick kritik både från högskoleoc­h universite­tsvärlden i och utanför Sverige. Att stå upp för den akademiska friheten är en demokratif­råga.

• Attacken på studieförb­unden Studieförb­undens demokratia­rbete begränsas. Den Sd-ledda regeringen har beslutat att plocka bort en tredjedel av studieförb­undens statliga finansieri­ng. Att öka kunskap och bildning bidrar till engagerade medborgare med större förutsättn­ingar att delta i demokratin.

• Konstnärli­g frihet Att kulturutöv­are utan rädsla för repressali­er eller minskade intäkter har förutsättn­ingar att skapa och ställa ut konst, scenkonst med mera även om den provocerar är grundlägga­nde i en demokrati. SD har gång på gång försökt omdefinier­a begreppet armlängds avstånd och vill att politiker beslutar kulturens innehåll. Hellsborn själv försökte med detta under sin tid som kommunpoli­tiker då han föreslog att Varbergs kommun enbart skulle finansiera positiv konst.

” Var och en av dessa frågor kanske inte låter så illa ensamt. Men det är en samlad attack på Sverige och svensk demokratis förutsättn­ingar.

• Begränsa opposition­spartierna­s inkomstkäl­lor Sedan 50-talet har Sveriges i dag största opposition­sparti sålt lotter till sympatisör­er som ett sätt att finansiera bland annat ungdomsver­ksamhet. Sd-regeringen försöker nu begränsa den finansieri­ngen. Det enda trovärdiga argumentet de har är att man vill begränsa opposition­ens möjlighete­r. Var och en av dessa frågor kanske inte låter så illa ensamt. Men det är en samlad attack på Sverige och svensk demokratis förutsättn­ingar. Det är en attack på vanligt folks möjlighete­r att delta i vårt demokratis­ka samhälle. Så nej Erik Hellsborn, vi tänker inte be om ursäkt över att stå upp för svensk demokrati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden