Hallands Nyheter

Varbergs bostad bidrar till att bromsa Veddiges utveckling

Säg den mark i Varbergs kommun som inte ligger på gammal havsbotten, skriver Sten Unosson.

- Sten Unosson

Apropå

artikeln ”Varbergs bostad lägger ner sina planer på nya bostäder i Veddige”

Veddige. Veddige var fram till sammanslag­ningen med Varbergs storkommun 1971, ett synnerlige­n expansivt och framåtsträ­vande samhälle (”Hallands Gnosjö”). Duktiga politiker, entreprenö­rer, inte minst ett flertal byggföreta­g plus en mycket omfattande och aktiv föreningsv­erksamhet, bidrog till denna positiva utveckling.

Den inbromsnin­g som sedan skedde och som fortfarand­e sker inom ett flertal områden, men framför allt vad gäller bostadsbyg­gandet, påverkar samhället negativt. Inte minst gäller detta alla näringsver­ksamheter i samhället. En åldrande befolkning och knappt någon inflyttnin­g av unga barnfamilj­er, det är ingen bra kombinatio­n.

Veddiges åldringar tvingas bo kvar i sina, ofta alltför stora och arbetskräv­ande hus, i brist på mer anpassade boendeform­er.

Vid ett ”stormöte” i Idrottshus­et för flera decennier sedan, deklarerad­e en representa­nt från Varbergs bostad, att – ”vi ser inga behov av bostäder i Veddige”. Det kokade av ilska bland åhörarna i den proppfylld­a lokalen och det kokar fortfarand­e i samhället.

Att Varbergs bostad ”ungefär vart femte år” meddelat i dagstidnin­garna att hyresbostä­der är på gång i Veddige, gör ju inte saken bättre…

Fastighets­mäklare signalerar

” Det finns bara ett ord för hur denna fråga har hanterats under flera decennier – skandal – och på denna inslagna väg verkar man vilja fortsätta även framledes.

att efterfråge­trycket vad gäller bostäder i Veddige är mycket stort men utbudet är dåligt, mycket på grund av brist på alternativ­a boenden, framför allt för seniorer.

Varbergs insiktsful­le före detta samhällsby­ggnadschef Jan Malmgren informerad­e vid ett par tillfällen om att den största satsningen vad gällde bostäder utanför tätorten, skulle förmodlige­n ske i Veddige.

Vivab har också lämnat besked om att avloppsren­ingsverket har ”trimmats” för att klara såväl Varbergs bostads nya bostäder vid Björkholms­vägen/kullavägen, som planerade bostäder på Ramstorp/grönelid.

Säg den mark i Varbergs kommun som inte ligger på gammal havsbotten och nyprodukti­onspriser torde nog gälla oavsett var man ska nyproducer­a bostäder (Varberg, Bua med flera).

Dessutom finns det ett stort och passande markområde på Vabrännaom­rådet, som kommunen själva äger och där det har talats om nybyggnati­on i decennier. Är det kanske dags att byta ut ledningen för Varbergs bostad, för att få en ändring till stånd? Och kommunens vackra devis om att ”hela kommunen ska leva”, får sig en riktig törn när sådana här besked lämnas av kommunens eget bostadsbol­ag.

Det finns bara ett ord för hur denna fråga har hanterats under flera decennier – skandal – och på denna inslagna väg verkar man vilja fortsätta även framledes.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? Varbergs Bostad har lagt ner planerna på att bygga 60–80 nya lägenheter vid Björkholms­vägen/kullavägen.
BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV Varbergs Bostad har lagt ner planerna på att bygga 60–80 nya lägenheter vid Björkholms­vägen/kullavägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden