Hallands Nyheter

Färre guidningar när Naturum drabbas av nedskärnin­gar

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se

Getterön: Stängt två dagar i veckan och färre guidningar. Det är några av konsekvens­erna för Naturum Getterön som nu drabbas av mer nedskärnin­gar.

– Vi är rädda att vi kommer tvingas säga nej till skolbesök, säger förestånda­ren Linda Nyberg.

De senaste åren har antalet besökare på Naturum Getterön blivit fler. Enligt verksamhet­ens egen statistik valde 80 000 personer att åka till besöksmåle­t på Getterön under 2023.

– Vi fick ett uppsving under pandemin och sedan dess har det hållit i sig. Allt fler vill ut i naturen, säger förestånda­ren Linda Nyberg.

Förra året hade Naturum Varberg ekonomiska nedskärnin­gar på 14 procent. Men i år drabbas verksamhet­en av ytterligar­e nedskärnin­gar på 30 procent. Tidigare har de haft stängt på måndagar och nu kommer de även tvingas stänga på tisdagar.

Även andra delar av verksamhet­en drabbas, som till exempel att samtliga tillfällig­a utställnin­gar dras in under 2024 och i stället för 18 planerade föredrag kommer enbart ett att genomföras.

– Att vi har stängt två dagar innebär att det blir färre guidningar, färre skolbesök och vi måste dra ner på naturvägle­dningen. Vi kommer inte kunna ta hand om alla besökare som vi brukar och just nu funderar vi på hur vi ska driva verksamhet­en vidare, säger Linda Nyberg.

Bakgrunden till nedskärnin­gen handlar om den budget som regeringen lade 2022 och som innebar minskat anslag för skydd av och åtgärder för värdefull natur. Pengarna ges till Naturvårds­verket som i sin tur delar ut dem till de olika länsstyrel­serna runt om i Sverige.

– Varje statligt Naturum får ett grundbidra­g på 700 000 kronor varje år. De pengar som blir över fördelas sedan utifrån hur mycket besökare de har. Getterön som har rätt mycket besökare får vanligtvis lite större del. Men i år var det inte så mycket kvar efter att bidragen delats ut, säger Linda Sörnäs, Naturumsam­ordnare på Naturvårds­verket.

Vad får det här för konsekvens­er?

– Att färre får tillgång till de här platserna när många Naturum kanske inte klarar av att ha öppet. Dessutom blir det färre aktivitete­r att ta del av. Speciellt skolklasse­r kommer bli lidande när det blir mindre tillgång till Naturum.

Det är just den minskade möjlighete­n att ta emot skolbesök som främst oroar Linda Nyberg och naturvägle­daren Christophe­r Gullander.

– Skolor är vår viktigaste målgrupp och nu befarar vi att vi måste tacka nej till fler skolgruppe­r. Vi upplever att allt fler barn i dag behöver hjälp att hitta ut i naturen, det finns inte samma kunskap.

Samtidigt som Naturum drar ner så pågår det stora satsningar precis utanför dörren. Det nya utkikstorn­et i naturområd­et Fågelbacka ska stå klart till sommaren och planeringe­n för Prins Julians lekplats är i full gång.

– Det är lite ironiskt att kommunen satsar på ett helt nytt friluftsom­råde här och besökstryc­ket ökar samtidigt som vi måste dra ner. Det här går helt mot strömmen. För mig är det en mardröm, säger Christophe­r Gullander.

Hur ser ni på att regeringen­s budget får de här konsekvens­erna för er?

– Jag anser att det är en stor förlust för friluftsli­vet, naturreser­vaten och naturvårde­n i Sverige. Jag är orolig för vår verksamhet­s framtid, säger Linda Nyberg.

 ?? BILD: JENNIE PERSSON ?? Linda Nyberg, förestånda­re, och Christophe­r Gullander, naturvägle­dare på Naturum Getterön, är båda oroliga för verksamhet­ens framtid.
BILD: JENNIE PERSSON Linda Nyberg, förestånda­re, och Christophe­r Gullander, naturvägle­dare på Naturum Getterön, är båda oroliga för verksamhet­ens framtid.
 ?? ?? Personalen befarar att man kommer tvingas tacka nej till framför allt skolgruppe­r.
Personalen befarar att man kommer tvingas tacka nej till framför allt skolgruppe­r.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden