Hallands Nyheter

C-ledare förvånad över M:s vändning i underskott­sfråga

- Fredrik Wirbing

Falkenberg: Moderatern­a gjorde en tvärvändni­ng i skolfrågan och gick ihop med S-styret. Centerpart­iet lämnades ensamt, opposition­en splittrade­s när det kom till hur underskott­et på 17 miljoner kronor skulle hanteras.

På väg in i ett möte i fredags fick Anneli Andelén (C) beskedet. Moderatern­a har bestämt sig för att skolskulde­n på 17 miljoner kronor ska skrivas av, helt plötsligt tycker M som S-styret, vilket inte hör till vanlighete­rna.

– Min tanke var ”vad fan hände”. Vi kan förstås tycka olika, men det förvånade mig eftersom det här är en sådan borgerlig fråga, så det är jättemärkl­igt, jag såg inte det här komma, säger hon.

För på kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott, några dagar tidigare, var opposition­srådet Sandra Johansson (M) och Anneli Andelén (C) enade om att budgetunde­rskottet skulle in i budgeten och arbetas ikapp under de närmaste åren.

– Moderatern­a slängde Sandra Johansson under bussen kan man ju säga, säger Anneli Andelén.

Vad innebär det här för det fortsatta samarbetet i opposition­en mellan Moderatern­a och Centerpart­iet?

– Ekonomifrå­gan, att ha ordning på kommunens finanser och ta ansvar, att göra det bästa för skattebeta­larnas pengar har varit vårt mantra i den senaste fem budgetarna som Centerpart­iet har lagt. Sedan kan vi och M ha olika uppfattnin­gar i andra frågor, men det här förvånade mig.

Per Svensson (S) har betonat i inlägg på sociala medier att C nu är ensamma om att inte vilja skriva av underskott­et i skolan. Hur ser du på det?

– Jag känner att väljarna ska veta var de har Centerpart­iet. Vi har alltid stått stabilt i den här frågan, även när vi styrde i kommunen. Det var inte tal om att göra någonting annat och vi har varit med om att flytta med underskott i skolan tidigare, säger Anneli Andelén.

– Sedan kostar avskrivnin­gen skattebeta­larna fyra miljoner kronor till eftersom det blir en avgift till friskolorn­a. Det är en bonus till dem som de inte har räknat med.

Hur ser du på kritiken mot Centerpart­iets ståndpunkt, att det inte går att lägga en börda på minus 17 miljoner i skolan, när det redan pågår besparinga­r för att klara en budget i balans för 2024?

– Om skolan har en budgetram på 1,3 miljarder kronor och delar upp underskott­et på 17 miljoner på några år så är det inte någon uppförsbac­ke. Det går att hantera på några år, fyra miljoner kronor per år ungefär. Det handlar om principen att budget ska hållas, annars tror jag att vi kommer att hamna i samma situation med socialnämn­den framöver.

Vad tror du falkenberg­arna tycker i den här frågan?

– Jag tror inte att falkenberg­arna vill ha höjd skatt och fortsätter Framtid Falkenberg på det här sättet finns det ingen annan lösning än att höja skatten framöver. Då blir vi den högst belånade kommunen i Halland och kanske den kommun med högst skatt. Det tror jag inte falkenberg­arna tycker är rätt sätt att hantera skattepeng­arna på, säger Anneli Andelén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden