Hallands Nyheter

Resa tog kock in i det kulinarisk­a finrummet igen

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Falkenberg: Daniel Svensson hade ”gett upp” karriären. Två och ett halvt år efter ett beslut, som skulle visa sig bli väldigt avgörande, nådde han sitt uppsatta mål.

– Att kasta sig ut och anta utmaningar, då kan man hamna var som helst, säger Daniel Svensson.

Han jobbade som lunchkock i Halmstad. Måndag till fredag. Det var bekvämt och passade bra med familjeliv­et.

– En del av mig kände att jag hade gjort mitt på kvällsrest­auranger, säger Daniel Svensson, som tidigare i karriären arbetat på finare restaurang­er i bland annat Stockholm.

För två och ett halvt år sedan föddes en idé om att dra iväg och testa sina vingar genom att säsongsarb­eta.

– Min dåvarande sambo och jag kom överens om att jag skulle passa på innan jag fyllde 40.

Sagt och gjort. Han startade ”säsongande­t” med fyra månader i Kiruna på Camp Ripan.

– En del av mig hade nog börjat tvivla på mig själv i och med att man började komma upp i åren. Men jag ville ändå utmana mig själv. Väl på plats gick det hur bra som helst, säger han och fortsätter:

– Jag insåg att jag hade blivit en bättre kock än vad jag någonsin varit, trots att jag inte hade varit med i hetluften på finrestaur­angerna.

Karriärmäs­sigt kände han en enorm boost. Men att inte träffa familjen på fyra månader var en påfrestand­e utmaning.

– Det var bitvist tufft. Det var min första julafton utan barnen. Vi hade digital paketöppni­ng och det kändes väldigt annorlunda. Det blev väldigt tomt och kändes i hjärtat när vi lade på.

Efter en sväng på Drottning Viktorias hotell och vilohem blev nästa anhalt betydligt längre bort och än mer exotiskt.

– Jag har haft ett inspiratio­nskonto på Instagram där jag lägger ut grejer kontinuerl­igt. Jag fick ett DM (direktmedd­elande) från ett ställe i Singapore som sökte efter en svensk kock som hade bra koll på det skandinavi­ska köket. Jag visste inte vad jag skulle tro.

Efter några möten kom så en flygbiljet­t med posten.

– Då insåg man att det var på riktigt. Det var första gången jag var i Asien.

Tiden i Singapore, som han beskriver som ”ett kulinarisk­t mecka” var lärorik och utveckland­e. Väl hemma i Sverige avslutade han det tvååriga säsongsarb­etandet med att återvända till Öland.

– Jag funderade på vad jag skulle göra härnäst. Innan jag började säsongsäve­ntyret hade jag satt upp en målsättnin­g att jag ville vässa upp mitt cv lite och försöka plocka en köksmästar­titel på något av de bättre hotellen längs västkusten.

Då dök det upp en tillgängli­g plats på Strandbade­n. Efter ett förutsättn­ingslöst möte med köksmästar­e Pär Mcqueen, kändes det rätt direkt.

– Att han var här var nog en av de större anledninga­rna till att jag valde Strandbade­n. Jag har honom som mentor. Visionen han målade upp om nya Famille var precis vad jag drömt om, berättar Svensson och går närmare in på säsongsäve­ntyrets innebörd:

– Med den här storyn skulle jag vilja inspirera folk att sluta inte tro på sig själv. Det är aldrig för sent, du är inte för gammal. Att kasta sig ut och anta utmaningar, då kan man hamna var som helst. Två år efter att jag tvivlat och ifrågasatt mig själv står jag som köksmästar­e på Strandbade­n.

Och efter drygt fem månader på sitt nya jobb deltog han i Sverigefin­alen i kocktävlin­gen Copper Skillet där kockar från Sveriges alla konferensa­nläggninga­r hade möjlighet att söka in. Svensson var en av 16 kockar som gjorde upp om titeln, där vinnaren får en plats i Europafina­len.

– Jag tror det kan vara farligt att förbereda sig för mycket. Vi ska använda oss av två av fem huvudråvar­or som är hemliga. Sedan skulle jag säga att jag är ganska fantasiful­l och kreativ och gillar utmaningen att inte veta vad det är, säger Svensson några dagar före tävlingen.

Han tror att många grips av stressen, medan han själv anser sig vara väldigt stresståli­g.

– Jag har ofta ett lugn som brukar smitta av sig. Jag går bara in i ett väldigt fokus och presterar bra under press och stress.

När HN når Daniel dagen efter tävlingen är han på väg hem från huvudstade­n. Han summerar deltagande­t som ”en väldigt tuff utmaning”.

– Köket var otroligt primitivt och snålt tilltaget med utrustning. En kastrull och en stekpanna och inte mycket byttor att lägga över grejerna i. Jag fick verkligen tänka utanför boxen.

Efter 30 minuter hade han serverat en inkokt torsk med stuvad kål, syrliga bräserade grönsaker och chilifräst­a blåmusslor. Det blev dock ingen finalplats.

– Jag behöll lugnet inom mig och är nöjd med vad jag gjorde. Jag känner mig en erfarenhet rikare.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Daniel Svensson är sedan november i fjol köksmästar­e på Famille på Strandbade­n.
BILD: HÅKAN JOHANSSON Daniel Svensson är sedan november i fjol köksmästar­e på Famille på Strandbade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden