Hallands Nyheter

Miljonförl­ust för Varbergs Bois – men gick bättre än förväntat

Nedflyttni­ngen från Allsvenska­n till Superettan blev – som förväntat – kännbar ekonomiskt för Varbergs Bois. Klubben gick drygt två miljoner back under 2023, vilket var ett betydligt bättre resultat än de hade räknat med.

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

I Bois årsredovis­ning för räkenskaps­året 2023 framkommer det att föreningen redovisar en förlust på drygt 2,13 miljoner kronor. Något som inte kommer som någon överraskni­ng för klubben.

– Det är länge sedan vi gick med förlust, senaste gången var 2017. Även om vi hade budgeterat för att gå ännu mer minus är jag den förste att erkänna att jag inte gillar att göra det, säger Varbergs Bois ordförande Lars Karlsson.

Resultatet låter kanske värre än vad det är då man räknade med att gå ytterligar­e 3,5 miljoner kronor back. Detta då de budgeterat för att gå med 5,5 miljoner kronor i förlust.

Anledninge­n till det var att man, som vi tidigare berättat, höjde spelarbudg­eten för A-laget som då spelade i Allsvenska­n. En satsning som visade sig inte gå hem.

– Vi ville säkerställ­a att vi skulle spela i Allsvenska­n 2024. Vi tyckte att vi hade möjlighete­rna att göra det då vi har ett stort eget kapital att stå på. Om det var någon gång vi kunde göra det så var det nu.

– Men där ser man att det inte alltid är pengar som är det viktigaste...

Det egna kapitalet ligger i dagsläget på 23,9 miljoner kronor.

– Ett starkt kapital. När vi gjorde budgeten inför förra året var vi medvetna om att vi hade det. Men det ska gudarna veta att när man kommer ner i Superettan lever vi en helt annan värld.

– De intäkter man får in i Allsvenska­n finns inte här, så vi är tacksamma över att vi har de pengarna vi har där just nu. Det kommer sjunka så länge vi är kvar i Superettan.

Bois fick mindre stöd från UEFA under 2023 (3,6 miljoner jämfört med 5,2 miljoner året innan). Ett stöd som baseras på hur bra de svenska lagen går i Europaspel­et och som varit viktigt för Bois intäkter.

– Det får vi med oss nästa år också eftersom vi varit i Allsvenska­n innan. Om vi däremot blir kvar i Superettan i två säsonger eller fler får vi inte det.

– När eller om det försvinner blir det tuffare och tuffare. Det är som det är men vi får leva med det.

Det som räddat upp resultatet är alla spelarförs­äljningar som klubben gjorde under 2023. Det handlar bland annat om Luke Le Roux (Volendam), Jon Birkfeldt (Helsingbor­gs IF), Dion Krasniqi (IF Elfsborg) och Vinicius Nogueira (Halmstads BK) samt Ismet Lushaku (IFK Norrköping).

Försäljnin­garna av Krasniqi och Nogueira vid årsskiftet inbringade tillsamman­s totalt 3,9 miljoner kronor till Varberg. Där Bois även har en vidareförs­äljningskl­ausul inskrivna i avtalen för båda spelarna som kan generera i mer pengar längre fram.

– Det är med blandade känslor när man säljer spelare som man vill ha kvar. Rent ekonomiskt är det bra men om du frågar mig om jag ville att de skulle ha varit kvar så är svaret ja.

– En svårighet i det här är att vi befinner oss där vi är i näringsked­jan. Får vi fram spelare, då är det oftast någon högre upp som gärna vill ha dem.

Bois lade 1,1 miljoner kronor på spelarköp samt betalade 1,8 miljoner kronor i agentavgif­ter.

Hur kan det vara så?

– Agentavgif­ter är även rullande på spelare som finns i föreningen sedan tidigare. Det kan finnas avtal där de får ersättning för att de är kvar här.

– Sen har vi olika scouter också som räknas in där så det är mycket som är inbakat i de siffrorna.

Intäkterna har delvis minskat på grund av lägre sponsorint­äkter (minus 1,1 miljoner kronor jämfört med ifjol).

– Alla våra kollegor är i samma situation nu att vi får kämpa för att få in våra sponsorint­äkter.

Ni tappade Cashbuddy som huvudspons­or.

Hur kännbart blev det?

– Klart att det har en stor påverkan när man tappar en huvudspons­or.

– Men vi kan inte tvinga någon att vara kvar, utan det är ju frivilligt, säger Karlsson med glimten i ögat.

Investerin­gen i klubbhuset som man bygger på Påskbergsv­allen kommer inte synas i nästa års budget eller dras från det egna kapitalet. Däremot kommer det påverka likviditet­en.

– De pengar som det kommer kosta räknas som värde.

Byggnation­en beräknades först kosta Bois runt fyra miljoner kronor men den kommer bli dyrare än så.

– Det blir alltid mer än vad man tror när man väl bygger. Det tillkommer saker som man inte hade räknat med från början.

– Vi har inte facit hand ännu på exakt vilken summa det blir, vi behöver någon månad till på oss för att svara på det.

Den nya ekonomiska verklighet­en som Bois får leva med i Superettan gör att klubben räknar med att gå minus även nästa år.

– Det kommer vi göra.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Lars Karlsson, ordförande för Varbergs Bois, berättar att även om föreningen redovisar ett minusresul­tat så var det fortfarand­e bättre än vad de budgeterat med.
BILD: ANNIKA KARLBOM Lars Karlsson, ordförande för Varbergs Bois, berättar att även om föreningen redovisar ett minusresul­tat så var det fortfarand­e bättre än vad de budgeterat med.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden