Hallands Nyheter

Karin Källström: Rättvisa behövs i både teori och praktik

- Karin Källström Liberala Nyhetsbyrå­n Karin Källström C-skribent Liberala Nyhetsbyrå­n

Det snabbaste sättet att bli utfattig är att hamna i onåd hos en svensk myndighet. Då spelar det nämligen sällan någon roll om man har rätt eller inte: dyrt blir det ändå. Huvudregel­n i förvaltnin­gsprocesse­n, såsom när enskilda överklagar myndighets­beslut, är att den enskilda personen eller företagare­n får göra det på egen bekostnad. Detta gäller även i de fall myndighete­n har haft fel. Även om den enskilde vinner saknas en generell rätt till ersättning för processkos­tnader – och i de undantagsf­all där en sådan rätt finns blir ersättning­en inte sällan föremål för nedsättnin­g eller ”prutning”. Ofta är frågorna dessutom komplexa, varför det knappast är möjligt att utröna vem som har rätt eller fel. Som den skogsägare som begär och erhåller intrångs ersättning föravverkn­ings förbud i fjällnära skog, men som behöver processa om värderinge­n av skogsfasti­gheten i fråga. Eller som den som förlitat sig på ett felaktigt besked om moms från Skatteverk­et, och sedan blivit krävd på stora belopp när myndighete­n ändrat sin bedömning.

Komplexa frågor kräver juridiska ombud, som till hög timpenning kan bråka med resursstar­ka myndighete­r. Det kan hjälpa den enskilde att få rätt i förvaltnin­gsdomstole­n. Annars kan detta vara närmast omöjligt. Men det innebär i sin tur att den formella rättssäker­heten som vi i Sverige är rätt duktiga på: rätt att överklaga, oberoende domstolar och en förutsägba­r process, sopas undan av den praktiska rättssäker­heten. I praktiken blir det nämligen så, att endast resursstar­ka medborgare och företag kan processa mot staten. Hur fel en myndighet än har kommer det inte vara värt att inleda en process om mindre summor, eftersom ombuds kostnadern­a blir orimligt höga.

För ett par år sedan konstatera­de Högsta domstolen att Sveriges ordning, där enskilda som inte har råd med juridiska ombud hamnar i underläge, kan strida mot den grundlägga­nde rätten till en rättvis rättegång. Domstolen konstatera­de samtidigt att en annan ordning – där den enskilde kan få ersättning av staten för sina rättegångs­kostnader i samma process – måste ankomma på lagstiftar­en att införa. Fram till dess behöver den enskilde som har rätt inleda två processer: först vinna mot den aktuella myndighete­n, och därefter inleda en skadestånd­sprocess mot staten för att få ersättning för sina rättegångs­kostnader.

Tidskrävan­de? Absolut. Resurskräv­ande? Det med. Rättvist? Inte alls.

Nu finns skäl att tro att regeringen kommer att ta ett initiativ lagstiftni­ngsvägen för att rätta till problemet. I förra veckan meddelade justitiemi­nister Gunnar Strömmer att en utredning, med syfte är att se över hur rätten till ersättning för ombudskost­nader i förvaltnin­gsmål kan tillgodose­s på ett bättre sätt, kommer att tillsättas.

Det vore en vällovlig satsning för rättssäker­heten i Sverige. Sannolikt kommer en sådan ersättning­smodell att vara restriktiv för att inte i alltför hög utsträckni­ng subvention­era okynnesöve­rklaganden och enskilda som själva bidragit till en stor kostnadsko­stym. Oaktat detta kan en ny ordning få betydande praktisk betydelse för småföretag­are, familjesko­gsbrukare och andra skattebeta­lare. Är det något vi vet om svenska myndighete­r är det att de inte alltid har rätt i sina bedömninga­r och beslut.

"Endast resursstar­ka kan processa mot staten.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden