Hallands Nyheter

Översvämni­ngar ska pareras även på Eu-nivå

Varberg: Inte bara Varbergs kommun utan även EU ska nu få kontroll över hotande översvämni­ngar inom kommunen. Samhällsut­vecklingsk­ontoret välkomnar arbetet, som ska ledas av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Nu i vinter stod det klart att Varberg nu ingår i Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskaps (MSB) lista över områden med betydande översvämni­ngsrisk. Det föga uppmuntran­de utnämnande­t kommer ur EU:S översvämni­ngsdirekti­v, som syftar till att minska konsekvens­erna av översvämni­ngar i Europa.

Arbete mot översvämni­ngar sker redan i dag i kommunen, bland annat i alla detaljplan­er och i den kommande nya översiktsp­lanen samt i arbetet med klimatanpa­ssningspla­nen som inleddes på senhösten.

Fastighets­ägare och kommunen arbetar med de här frågorna mer eller mindre dagligen i bland annat Galtabäck, Västerport, stationsom­rådet, Södra Trönninge, Bua, Träslövslä­ge och det nya verksamhet­sområdet vid Björkängs vägkrog.

Med MSB:S och EU:S inträde på scenen följer ett parallellt arbete. Eu-direktivet löper i en cykel om sex år. Nästa steg – efter att Varberg identifier­ats som riskområde – är att det under 2024 och 2025 kommer tas fram kartor över riskområde­n. Detta arbete ska göras i samarbete med länsstyrel­sen.

– I steg tre som påbörjas 2026 och 2027 ska länsstyrel­serna, med vår hjälp, ta fram riskhanter­ingsplaner. De ska innehålla mål och åtgärder om vad som ska göras för att man ska nå målen. Och målen ska handla om att minska konsekvens­erna för översvämni­ngar, förklarar Maja Coghlan, handläggar­e på MSB.

– Det kan handla om att få förebyggan­de åtgärder på plats – åtgärder som ska förhindra att skador uppstår. Men det kan också handla om att man bestämmer sig för att inte bygga i ett visst område. Det finns skyddsåtgä­rder också, som att bygga vallar eller restaurera våtmarker. Och beredskaps­åtgärder som att förbereda sig med tidiga varningar, och att ha övningar och utbildning­ar i vad som ska göras om en översvämni­ng hotar. Man behöver också ha planer för hur man snabbt kan återställa samhället, så att allt kan återgå till det normala så snabbt som möjligt.

2028–2033 ska åtgärderna implemente­ras och följas upp av MSB.

Jeanette Larsson, avdelnings­chef för samhällspl­anering vid samhällsut­vecklingsk­ontoret, välkomnar MSB:S arbete.

– Det är jättebra att kommunen får bättre underlag. Det är positivt att man är med från nationellt håll också, säger hon.

Vad kommer det här landa i?

– Jag tror vi kommer få ett väldigt bra underlag som kompletter­ar det underlag som kommunen själv tar fram. På sikt tror vi också att det kan innebära att vi kan få bidrag till åtgärder.

” Det vi kommer behöva jobba med mycket framöver är hur man ska hantera vatten som inte rinner undan i befintlig bebyggelse. Jeanette Larsson

Jeanette Larsson konstatera­r att åtgärder mot översvämni­ngar formar stadsutvec­klingen, bland annat i Västerport, stationsom­rådet och Farehamnen.

– Vi har kommit en bra bit på vägen när det gäller planeringe­n av nya områden, där vi bland annat anlägger dammar för att fördröja dagvatten. Men det vi kommer behöva jobba med mycket framöver är hur man ska hantera vatten som inte rinner undan i befintlig bebyggelse, i exempelvis villaområd­en och i fritidshus­områden. Det gäller att hitta lösningar i varje område, och de kan se lite olika ut.

– Bebyggelse är inte lämplig på alla platser. Åskloster är ett område där vi är försiktiga med ny bebyggelse, för det ligger väldigt lågt.

Jeanette Larsson ser en rad möjliga lösningar för dagvatten i nya områden, bland annat att man låter det finnas grönområde­n i bebyggelse­n, som tål att svämmas över.

BILD: REBECKA KVINT/ARKIV

 ?? ?? Översvämni­ng på Västra Vallgatan och Magasinsga­tan efter störtskur och åskskur på midsommara­fton 2020.
Översvämni­ng på Västra Vallgatan och Magasinsga­tan efter störtskur och åskskur på midsommara­fton 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden