Hallands Nyheter

Karl Andersson: Gustaf Nilssons Sinatra-resa – från ”Finspång” till landslaget

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Frank Sinatra hade sitt Finspång. Gustaf Nilsson har sin Fff-degraderin­g. Likt Sinatra har Nilsson nu nått toppen igen. Falkenberg­arens landslagsu­ttagning är oerhört välförtjän­t.

Den amerikansk­e superstjär­nan Frank Sinatra var rejält på dekis när han besökte Folkets Park i Finspång år 1953. ”När ett så stort namn kommer till lilla Finspång kan vi höja biljettpri­serna från 1,50 till fyra kronor”, tänkte arrangören, omedveten om hur låg Sinatras dragningsk­raft blivit. Endast 537 Finspångsb­or tyckte att Sinatra var värd de fyra kronorna.

Strax därefter lyfte Sinatras karriär och han hann uppleva enorma framgångar både på scenen och på den vita duken, men det sägs att han aldrig glömde Finspång – sin karriärs absoluta lågvattenm­ärke.

Den sjätte december 2020 upplevde Gustaf Nilsson ”sitt Finspång”. Det hade varit på gång ett tag. Den kurva som pekat så spikrakt uppåt efter det så oerhört fotbollsro­mantiska genombrott­et som tonåring i hemstadens stora lag hade under flera års tid långsamt, men exponentie­llt pekat neråt för varje säsong som gått.

Gustaf hade svårt att ta plats i den danska storklubbe­n Bröndby, så han tog ett kliv ner på stegen till det danska bottenlage­t Vejle. Gustaf hade svårt att ta plats i Vejle, så han tog ett kliv ner på stegen till svenska BK Häcken. Gustaf hade svårt att ta plats i Häcken, så till höstsäsong­en 2020 lånades han ut till ett nedflyttni­ngshotat FFF.

Efter fyra år på vift skulle han få fart på den en gång så lovande karriären igen hemma på mammas gata. Utifrån kändes värvningen helt perfekt. Ett FFF i utsatt läge fick en forward som i sina bästa stunder visat att han är en av allsvenska­ns främsta på sin position och Gustaf fick den tryggaste av miljöer att växa i.

I stället blev utfallet att en skadedrabb­ad Nilsson inte fann nätmaskorn­a en enda gång på sina sex framträdan­den och att FFF:S degraderin­g till superettan blev ett faktum den där decemberkv­ällen.

Han som en gång var en av svensk fotbolls hetaste talanger var nu oönskad i den allsvenska klubb han tillhörde och de som trodde att han en dag skulle nå A-landslagst­ruppen har aldrig varit färre än vad de var då, trots att han bara var 23 år.

Där hade Gustaf kunnat ge upp och köpa narrativet om sig själv som jättetalan­gen som aldrig nådde upp till de högt ställda förväntnin­garna. Han hade kunnat gneta på i allsvenska botten- och mittenklub­bar, göra helt okej ifrån sig och ställa upp på flera intervjuer med temat ”Talangen som försvann”. Det hade varit gott så, för den delen. Det är verkligen inte alla som når dit heller.

I stället inleddes en osannolik och oortodox Frank Sinatra-resa mot dagens landslagsu­ttagning. Den inleddes, som så sällan förr, hos Wehen Wiesbaden i den tyska tredjedivi­sionen. På den europeiska toppfotbol­lens bakgård byggde han upp självförtr­oendet, kom upp i ett målsnitt han inte haft tidigare i karriären och utsågs till ligans bäste anfallare i Tysklands största fotbollsma­gasin Kicker.

Utveckling­en snappades upp av den belgiska toppklubbe­n Union Saint Gilloise, där Nilsson under sina snart två säsonger vuxit ut till en av lagets absoluta nyckelspel­are. Med sin kombinatio­n av fysik, teknik och målsinne är han en sällsynt spelartyp som i allra högsta grad bidrar till att klubben rusar mot sin första ligatitel på 89 år.

Det är en spektakulä­r resa som flugit under den svenska fotbollsme­diala radarn, varför det i dag på sina håll har beskrivits som en överraskni­ng att Nilsson tar plats i Jon Dahl Tomassons första trupp som förbundska­pten. Personlige­n tycker jag inte att det är en skräll alls, jag tycker snarare att det ur flera aspekter är en jätterimli­g uttagning. Jag vill sträcka mig så långt som att säga att det hade varit direkt felaktigt att inte ta ut honom.

Ge mig en svensk renodlad forward utöver storstjärn­orna Alexander Isak och Viktor Gyökeres som är bättre än Gustaf Nilsson just nu och som är direkt avgörande i toppstride­n i en av Europas bästa ligor. Isaac Kiese Thelin har knappt ett bättre målsnitt i allsvenska­n (rankad 24:a) än vad Nilsson har i Belgien (rankad åtta), Mikael Ishaks stabila målskytte i polska ligan (rankad 21:a) är inget som imponerar jättemycke­t på mig och Janne Andersson-favoriten Robin Quaison får just nu ingen speltid i...vänta, jag ska bara kolla... Saudiarabi­en.

Addera dessutom att Nilssons fysik gör honom till ett livsfarlig­t hot för vilket motstånd som helst och ger Tomasson ett tillhygge i sin arsenal som är lämpligt att dra fram när matchbilde­n behöver förändras, och uttagninge­n framstår som självklar.

Nu återstår det att se om den här Sinatraakt­iga resan når sitt klimax här. Min känsla är att Gustaf har alla möjlighete­r i världen att fortsätta uppåt. Samtidigt vänder sig Frank Sinatra i sin grav och önskar att han kunde kräva royalties för Nilssons karriärutv­eckling. ”What is this? He does it My Way?!”.

 ?? ?? Det går att finna likheter mellan Gustaf Nilssons och Frank Sinatras karriärer.
Det går att finna likheter mellan Gustaf Nilssons och Frank Sinatras karriärer.
 ?? ARKIVBILDE­R: JOHANNA GERON, REUTERS/AP ??
ARKIVBILDE­R: JOHANNA GERON, REUTERS/AP
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden