Hallands Nyheter

Här är goda råd på hur du blir av med kryp i köket

Även om de flesta är helt ofarliga är de inga trevliga gäster att få in. Mjölbaggar, brödbaggar, mott och andra kryp kan dessutom förstöra mycket i sin väg. Här är tipsen för att bli av med skadedjure­n i köket, och helst slippa få in dem.

- Elin Wrethov livsstil@gp.se

Mjölbaggar har många stiftat bekantskap med. De små djuren älskar mjöl, pasta, flingor, havregryn och andra torra livsmedel som finns i skafferiet.

Larverna kan vara svåra att upptäcka men när de utvecklas till vuxna baggar går de att hitta på olika platser i köket. Angripna varor har en tendens att mögla. Om inte innan brukar man bli varse dem då.

Men det finns fler objudna gäster du riskerar att få in. Ofta följer de med hem från affären, i matvarorna du köper. Har du till exempel upptäckt oförklarli­ga små hål i knäckebröd­et kan det vara bröd- eller tobaksbagg­ar som lämnat spår. De älskar hårt bröd, pasta och nötter.

Hittar du små fjärilar i skafferiet? Då kan det vara mott du drabbats av, eller matmal som de också kalllas.

Mjölbaggar, brödbaggar och mott kan vara lite besvärliga att bli av med. Det enda som fungerar är egentligen en omsorgsful­l storstädni­ng. Töm skåp och lådor och ta bort

Mjölbaggar och mjölbaggsl­arver trivs i havregryn.

BILD: LENNART FALK, ANTICIMEX

” Bästa sättet att förebygga är att se till att hålla förråd och skafferier torra, rena och svala, och matbord och bänkar avtorkade.

eventuellt hyllpapper. Dammsug, särskilt noga kring lister, springor och sprickor. Torka rent med rengörings­medel.

Undersök sedan alla varor innan du ställer tillbaka dem. Alla angripna livsmedel bör kastas. Ifall du har dammsugit upp djuren kan det också vara bra att slänga dammsugarp­åsen i en tättslutan­de påse. För att vara på den säkra sidan kan du även frysa påsen en vecka innan den slängs.

Kasserade matvaror kan också läggas i en försluten förpacknin­g som fryses eller värms upp till mer än 55 grader i en dryg timme, innan den slängs – för att vara säker på att krypen inte sprider sig vidare.

Att undvika de ovälkomna gästerna helt går inte. Bästa sättet att förebygga är att se till att hålla förråd och skafferier torra, rena och svala, och matbord och bänkar avtorkade.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? BILD: ELIN WRETHOV ?? Ta en extra titt i skafferiet då och då så att det inte flyttat in någon ovälkommen gäst.
BILD: ELIN WRETHOV Ta en extra titt i skafferiet då och då så att det inte flyttat in någon ovälkommen gäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden