Hallands Nyheter

Satsningar på skolan viktigt för att förhindra brott

Om det saknas vuxna för att ta hand om barnen i skolan händer det något med barnen, skriver Ingela Svensson (V).

-

Skola. Landets kommuner är enligt lag skyldiga att bedriva brottsföre­byggande verksamhet. Varberg har anställt en samordnare av sin brottsföre­byggande verksamhet. Det gläder naturligtv­is en före detta åklagare!

Här är fyra viktiga åtgärder för att förebygga kriminalit­et:

Satsa på skolan, öka antalet vuxna

Stötta barn och föräldrar i trasiga familjer

Satsa på fritidsver­ksamheter med goda värderinga­r och förebilder

Satsa på att behandla psykisk ohälsa bland ungdomar

Vi har inte någon direkt våldsam gängkrimin­alitet i Varberg. Men vi har kriminalit­et bland ungdomar. Satsning på skolan är ett av de viktigaste instrument­en i det brottsföre­byggandet arbetet.

Samhället är beroende av kvaliteten på våra skolor; där barnen får utbildning byggs – eller raseras – deras tillit till samhället. Om skolorna inte fungerar är det naturligtv­is inte barnens fel, det är de vuxna beslutsfat­tarna som brister i konsekvens­analys, som inte sköter sig.

Om det saknas vuxna för att ta hand om barnen i skolan händer det något med barnen. De som har svårt att sitta still, de sitter inte still. De lyssnar inte på lärarna. De lär sig inget. De förlorar kontroll över sina ostyriga barnkroppa­r, de

ränner runt och ställer till kaos med tingen, med de andra barnen och med de vuxna i skolan.

Då, trots att pedagoger vet att oredan beror på bristen på vuxna, riktar skolperson­alen sina upprörda känslor mot barnen; det är ju barnen som bråkar! Vad annat kan de göra? Men vad gör det med barnens tillit till samhället?

Helt nyligen hörde jag en historia av en grundskoll­ärare i en skola i Varberg; en skola med rykte som en av de bättre i kommunen. Av ekonomiska skäl hade en resurspers­on på heltid för en elev med stora svårighete­r att sitta still dragits in. Nu satt barnet inte still alls, lärde sig inget, störde och drog ofta med sig de andra eleverna. Samtidigt var två lärare långtidssj­ukskrivna utan att vikarier anställdes. I stället måste övriga lärare ta hand de sjukskrivn­a lärarnas elever. Dessa ännu friska lärare stressas till gränsen av sin hälsa när de kämpar med att hålla ordning på alltför många elever, varav flera med svårighete­r att sitta still.

Någon påpekar snusförnuf­tigt att föräldrarn­a borde ta större ansvar. Men skolan ska lära barn, inte deras föräldrar. Dem får man ta som de är!

Låt oss hoppas att samordnare­n av brottsföre­byggandet kan göra något åt kommunens budget!

Ingela Svenson (V) fd åklagare

 ?? BILD: TT/ARKIV ?? Satsning på skolan är ett av de viktigaste instrument­en i det brottsföre­byggandet arbetet, skriver debattören.
BILD: TT/ARKIV Satsning på skolan är ett av de viktigaste instrument­en i det brottsföre­byggandet arbetet, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden