Hallands Nyheter

Regionen måste lämna fixarmenta­liteten

Den goda ambitionen att göra Halland till ett ännu bättre tillväxtlä­n får inte leda till att Region Halland ägnar sig åt jäv och bristande transparen­s.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Ledare 15/3. Jävssituat­ioner, dålig kontroll på bisysslor, ingen upphandlin­g där fler aktörer borde ha fått chansen att konkurrera om uppdrag. Det börjar se illa ut när skattebeta­larna tittar utifrån på vad som pågår inom Region Halland.

När Konkurrens­verket nu uppmärksam­mar HN:S granskning av Region Halland är det kanske både skattebeta­lare, politiker och tjänstemän som blir lite nervösa. Det är miljonavta­len med olika aktörer, utan upphandlin­g, som fångat Konkurrens­verkets intresse.

En offentlig aktör måste alltid vara försiktig med skattemede­l. Man måste vara transparen­t och akta sig noga för jäv och korruption. Annars är risken att tilliten från invånarna börjar krackelera och det är definitivt inte önskvärt.

Tillväxtup­pdraget som regionerna har enligt lagstiftni­ng är inte så gammalt. Det är ett led i att stärka landets tillväxt och konkurrens­kraft. Region Skåne och Västra Götalandsr­egionen var under ett årtionde försöksreg­ioner innan övriga län kunde bli regioner med ett bredare utveckling­suppdrag, där tillväxt lades till i ett senare skede. Halland var först ut, 2011, att bli region efter försöksper­ioden.

Från att ha varit ett landsting med ansvar för nästan enbart sjukvården har regionerna under 2000-talet utvecklats till viktiga regionala aktörer. Ofta i konkurrens med statens förlängda arm, länsstyrel­sen. De båda organisati­onerna har tidvis haft svårt att hitta lämpliga samarbetsf­ormer efter förändring­arna i lagstiftni­ngen.

Halland är ett litet län med relativt god ekonomi, och beslutsfat­tarna känner ofta varandra. Samarbetet mellan olika samhällsak­törer har alltid varit nära och det forna landstinge­t nosade informellt på utveckling­sfrågorna redan för 50 år sedan. Högskolan i Halmstad firade 40 förra året men har en historia från tidigt 70-tal, där politiker bland annat från landstinge­t engagerade sig för att driva igenom högskolan.

Tillväxt och utveckling är viktigt för alla regioner, men särskilt viktigt för ett litet län som Halland som ligger mellan två stora regioner. Halland har varit framgångsr­ikt och skapat samarbete med högskolan, forskninge­n och näringsliv­et. Man kan ana att vissa beslut kanske tagits genom okonventio­nella metoder, i ivern att skapa snabba resultat. Det är antagligen bra för hallänning­arna, men om transparen­sen varit dålig kan ingen kontroller­a det i efterhand. Fungerande kontroll och revision betyder mycket för att invånarna ska kunna ha förtroende för verksamhet­en.

"Om transparen­sen varit dålig kan ingen kontroller­a det i efterhand.

När korruption och jäv uppmärksam­mas alltmer är det viktigt att en offentlig organisati­on agerar korrekt. Det går inte att vara fartblind i den kontext som nu råder. Förtroende är något man förtjänar och då kan man inte bara ge uppdrag till organisati­oner som ter sig självklara, de måste ändå upphandlas. Regionens politiker och tjänstemän måste ta ett djupt andetag och analysera sina arbetssätt så att öppenhet och rättvisa kan råda. 70-talets fixarmenta­litet får inte leva kvar.

 ?? BILD: ROGER LARSSON/ARKIV ??
BILD: ROGER LARSSON/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden