Hallands Nyheter

Vi behöver inte fler hopplösa utspel

-

Apropå

artikeln ”Försenad redovisnin­g av statsbidra­g ger underskott”

Falkenberg. Två dagar efter internatio­nella kvinnodage­n säger Katrin Carlsson (C) att ”man får titta på om man verkligen kan ha heltid som norm”, hon fortsätter med ”att jobba inom vården är tungt och alla kanske inte tycker det är bra att kommunen trycker på om att man ska jobba heltid”, och hon tillägger att ”om vi har så här höga sjuktal är frågan om vi pressar för hårt?”.

Centerpart­iets och Moderatern­as budget är nära åtta miljoner kronor lägre än den budget som Framtid Falkenberg lagt fram, besparinga­rna hittar de bland annat genom att sänka kostnaden för bemanning.

Det verkar inte finnas en tanke, i dessa uttalanden, att bemanning och de överskotts­mål man haft sedan 1990-talet hänger ihop. För Kommunal och alla som arbetar inom vården är det förvånande att man inte ser detta.

Kommunal har i många år kämpat för att vi som arbetar i kvinnodomi­nerade yrken ska ha en skälig lön så att vi kan försörja oss och en pension att leva på när vi blir äldre.

I stället för att få en trygghet ska vi som arbetar i kvinnodomi­nerade yrken, som alltid, trolla med knäna och lösa det själva genom att gå ner i arbetstid.

Det vi behöver är inte fler hopplösa utspel, utan en organisati­on med klara idéer om hur vi ska kunna jobba tills vi blir pensionäre­r, en organisati­on som vet var rätt bemanning är och som ser till att vi orkar jobba heltid.

Det är magstarkt av Katrin Carlsson och Centerpart­iet att två dagar efter internatio­nella kvinnodage­n meddela oss att vi ska gå ner i tjänstgöri­ngsgrad för att lösa arbetsmilj­öproblemen och sjukskrivn­ingarna.

För Kommunal är det en självklarh­et att alla ska ha en trygg ekonomi och en bra arbetsmilj­ö, och dessa uttalanden bevisar att vår kamp för detta inte är över.

Kommunal tar alla chanser att prata riktlinjer för personaltä­thet, lagstiftni­ng, slopad karens, 30 timmars arbetsveck­a och indexering av statsbidra­g till välfärden. Hör gärna av er till underteckn­ad så hjälper Kommunal till att synliggöra dina frågor. Kampen om jämställdh­eten lever, den 8 mars och 364 andra dagar.

Maria Jörmalm Andersson Sektionsor­dförande Kommunal Falkenberg

 ?? BILD: CECILIA CROMNOW/ARKIV ?? Kommunal har i många år kämpat för att vi som arbetar i kvinnodomi­nerade yrken ska ha en skälig lön så att vi kan försörja oss och en pension att leva på när vi blir äldre, skriver Maria Jörmalm Andersson.
BILD: CECILIA CROMNOW/ARKIV Kommunal har i många år kämpat för att vi som arbetar i kvinnodomi­nerade yrken ska ha en skälig lön så att vi kan försörja oss och en pension att leva på när vi blir äldre, skriver Maria Jörmalm Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden