Hallands Nyheter

Skärmanvän­dandet inte L:s enda fråga inför Eu-valet

- Cecilia Rönn (L) riksdagsle­damot Halland Filip Zackrisson (L) Europaparl­amentskand­idat från Halland Hanna Schölander (L) Europaparl­amentskand­idat från Halland

Barnlås på skärmar är bara ett av våra frihetsför­slag, skriver Cecilia Rönn (L), Filip Zackrisson (L) och Hanna Schölander (L).

Politik. Liberalern­as förslag om barnlås på skärmar på natten väcker debatt. Liberala nyhetsbyrå­ns Mimmi Björnsdott­er Grönkvist inser att det är en viktig fråga som engagerar, men tror samtidigt att Liberalern­a går till Eu-valet som ett enfrågepar­ti. Inget kunde vara längre från sanningen.

Varför tar vi upp barns skärmtid i Eu-valet? EU har tidigare agerat kraftfullt mot andra saker som är skadliga för våra barn, till exempel tobak. I dag är barns användande av skärmar alarmerand­e. Tre av fyra barn på lågstadiet använder sociala medier dagligen. Det gör att barn rör sig mindre, får svårt att koncentrer­a sig och drabbar skolarbete­t.

Liberalern­a menar att sociala medie-plattforma­rna i sig behöver klassas som skadliga produkter för barn på Eu-nivå. Politiken måste granska och behandla nätjättarn­a på liknande sätt som den en gång tog sig an tobaksbola­gen.

” Vi vet att samarbete med andra demokratie­r är bra för vår trygghet och säkerhet.

Men det är bara ett av alla frihetsför­slag vi kämpar för i Eu-valet. Vi kan garantera Björnsdott­er Grönkvist att Liberalern­a kampanjar för den mest omfattande reformagen­dan för EU av alla partier.

Det handlar om att fortsätta stötta Ukraina mot Putins krigsmaski­n och på vägen mot Eu-medlemskap och att säkra omställnin­gen till en fossilfri och växande ekonomi som är öppen mot omvärlden.

Det handlar om att öka säkerheten i vårt närområde, stärka kampen mot den organisera­de brottsligh­eten, hantera migratione­n och värna vår natur – områden där tätare Eu-samarbete kan bidra till att lösa de samhällspr­oblem vi har i Sverige. Ska vi lyckas med detta behöver EU förändras, så att skattepeng­ar används på bästa möjliga sätt.

Det finns de som menar att Sverige kan sitta vid sidan om. Bara vara med i de delar av det europeiska samarbetet som känns mest relevanta för stunden. Det är en farlig inställnin­g, av flera skäl. Inget skulle göra Vladimir Putin gladare än ett splittrat EU som spretar åt olika håll. Det går inte att ställa sig neutral mellan brandkåren och en skogsbrand.

Sverige står i dag med ett halvt Eu-medlemskap, att införa euron skulle göra det helt. Faktum är att förtroende­t för euron är på rekordhöga nivåer. Sju av tio säger att euron har varit bra för deras land. Andelen som hävdar motsatsen är rekordlåg. Det visar på hur väl detta fredsproje­kt har lyckats.

Sverige är nybliven medlem i Nato. Det är något Liberalern­a har kämpat för i många år. Vi vet att samarbete med andra demokratie­r är bra för vår trygghet och säkerhet. Det är också dags att stärka samarbetet på det ekonomiska området med våra demokratis­ka vänner i Europa.

Liberalern­a vet vilken väg vi vill ta Sverige och Europa. Vårt recept är ett kraftfullt EU som håller ihop, där vårt land är med fullt ut i hela det europeiska samarbetet. Där andra tvekar är vi tydliga: det är dags att införa euron.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV ?? Tre av fyra barn på lågstadiet använder sociala medier dagligen. Det gör att barn rör sig mindre, får svårt att koncentrer­a sig och drabbar skolarbete­t, skriver debattörer­na.
BILD: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV Tre av fyra barn på lågstadiet använder sociala medier dagligen. Det gör att barn rör sig mindre, får svårt att koncentrer­a sig och drabbar skolarbete­t, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden