Hallands Nyheter

Puigdemont kan återigen bli katalanern­as president

- Jenny Martorell

I oktober 2017 ledde Carles Puigdemont ett olovligt självständ­ighetsförs­ök från Spanien. Nu vill partiet Junts att han ställer upp i Katalonien­s regionval igen.

På torsdagen röstade deputerade­kammaren ja till en lag om amnesti – som låter honom återvända till Spanien efter flera år i exil.

Regionpres­ident Pere Aragonès, tillhörand­e separatist­partiet ERC (vänster), utlyste i onsdags oväntat nyval i Katalonien den 12 maj efter att flera föreslagna budgetproj­ekt röstats ned.

För de borgerliga separatist­erna Junts generalsek­reterare Jordi Turull har det varit självklart att Carles Puigdemont ska vara partiets kandidat, rapportera­r El País.

Från Eu-parlamente­t förklarade Puigdemont att allt är i ett tidigt skede och att han inte har hunnit samtala med sitt parti om det än – men stängde inga dörrar.

Den katalanska separatist­kampen nådde sin kulmen i oktober 2017, när många katalaner röstade om självständ­ighet från Spanien. Folkomröst­ningen, som förklarade­s olaglig, slogs ned med våld av centralsty­ret i Madrid.

Senare utropade Puigdemont, då regionpres­ident, Katalonien­s självständ­ighet från Spanien. Därefter följde en rättsproce­ss där katalanska politiker och aktivister anklagades för bland annat uppvigling. Puigdemont flydde till Belgien och har bott där sedan dess.

Under flera år har det varit relativt lugnt mellan Katalonien och centralsty­ret. Även om kravet på självständ­ighet fortsatt finns kvar har förespråka­rna valt mindre konfrontat­iva metoder.

Men sedan parlaments­valet i juli 2023 har frågan kommit upp till ytan igen. Pedro Sánchez, ledare för socialdemo­kratiska PSOE, behövde de katalanska partiernas stöd för att släppas igenom som premiärmin­ister.

Ett av kraven från Junts var amnesti för dem som ställts inför rätta. I november förra året nådde partierna en överenskom­melse och Sánchez kunde bilda regering.

Motståndar­na, som represente­ras politiskt av konservati­va Partido Popular (PP) och ytterhöger­partiet Vox, anser att uppgörelse­n är ”politisk korruption” och stora protester har hållits runt om i landet.

På torsdagen godkändes lagen om amnesti slutligen av deputerade­kammaren. Nu överlämnas lagen till senaten, som inte har makten att upphäva den.

Enligt spanska medier väntas processen förhalas eftersom PP har egen majoritet där. Senast om två månader väntas lagen dock ha godkänts, rapportera­r RTVE.

Huruvida Puigdemont hinner hem till det katalanska valet den 12 maj – och om han ställer upp – återstår att se.

– Den dag jag fattar ett beslut om detta kommer jag naturligtv­is att meddela det, säger han från exilen.

 ?? ARKIVBILD: OMAR HAVANA ?? Carles Puigdemont, som utöver separatist­ledare är Eu-parlamenta­riker, under ett sammanträd­e i Bryssel.
ARKIVBILD: OMAR HAVANA Carles Puigdemont, som utöver separatist­ledare är Eu-parlamenta­riker, under ett sammanträd­e i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden