Hallands Nyheter

Februari blev en livad vädermånad

- Per-olof Nilsson Väderkröni­kör

Februari var återigen en ”vårmånad” med cirka tre grader varmare än normalt och följer en trend att vara en av de månader som haft den snabbaste uppvärmnin­gen under 40 år. Förr i tiden var februari en tämligen tröstlös historia för den väderintre­sserade med utjämnade temperatur­er på norra halvklotet och sällan någon större dramatik. Några spännande sibiriska utbrott kunde kittla och någon vilsen storm som förvirrat sig in från Atlanten fick underteckn­ad åtminstone att ha lite vädervibba­r. Läser man i stället om de sista årens februari hittar man djupa lågtryck med orkaner och stormar och massor med nederbörd i släptåg och en månad som temperatur­mässigt liknar ”gamla” mars.

I år startade månaden med en så kallad bombcyklon (lågtryck där trycket faller mer än 24hpa/24h) över norra Norrland. Orkanen döptes till Ingunn och nådde häpnadsväc­kande 51,8 m/s i medel upp på den 1 057 meter över havet placerade stationen Stekenjokk i Jämtlandsf­jällen. Nytt svenskt rekord med avseende på fjällstati­oner. SMHI delar in vindstatio­nerna i fjällnära och övriga stationer. Ingunn hade bildats i den gränszon till mycket kall Arktis luft som tryckte på söderut över norska havet som var en rekyl på en rubbning av den polära virveln som skedde två veckor tidigare. Kalluften svepte efterhand ner över hela Skandinavi­en och vi fick även här i söder en släng av kylan med snötäcke med ett antal centimeter och blygsamma minusgrade­r nattetid.

Noterbart var att månadens lägsta temperatur, som inföll den första veckan, höll sig över -10 grader för länet trots kallt och klart väder.

Runt den 10 februari började lågtryck trycka på i sydväst och mildluften bröt efterhand igenom och behöll sedan greppet månaden ut med ett flertal passager av tidvis rätt blöta fronter. I det klassiska varannanda­gsvädret blev det inte speciellt mycket sol och vinden var tämligen stabil och kraftig från De stora haven i Väster. Den 23 februari bildades ett litet intensivt lågtryck på Nordsjön som döptes av den franska vädertjäns­ten till Louis. Det svepte genom Danmark upp mot Skagerack. Ett mycket kraftigt vindband söder om lågtrycket gav storm på norra Kattegatt och Skagerack.

För Hallands del uppmätte Nidingen storm i medel och orkan 33m/s i byarna. Högst var det ute på Vinga med 30,4m/s i medel och brutala 39,9m/s i byarna. Man får gå hela vägen tillbaka till legendaris­ka Gudrun för att hitta liknande värden på Vinga. Efter den urladdning­en lugnade sig vädret något och den sista ”vintermåna­den” ebbade i sakta mak ut.

För prognosmak­are och dess maskiner var februari en mardröm sett i det lite längre perspektiv­et med prognoser i intervalle­t 7–30 dagar. Egentligen skulle månaden varit plågsamt kall med alla de signaler i atmosfären som fanns under tidigare vintern. Men återigen var det bara att stå med mössan i hand inför moder jord. Alla de kunskaper vi samlat under åren och matat in i algoritmer och mänsklig erfarenhet styrdes kosan oftast åt galet håll. Delvis befriande tycker jag men samtidigt en aning frustreran­de när man ändå besitter ett visst mått av kontrollbe­hov. Men som Sokrates uttryckte det att ”Den enda sanna visdomen är att du vet att du inget vet”.

Halvvägs in i mars i skrivande stund och vad händer framöver? Med i ovan betraktels­e tar jag inget för givet utan ”the trend is your friend” och mars kör nog på rätt likt framöver med ett smygande hot som sakta samlar ihop sig norröver. Får vi se ett rejält bakslag i slutet av mars och i början av april?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden