Hallands Nyheter

Inte ska väl staten bestämma om vi ska föda fler barn

-

Jag har med råge fyllt min kvot.

Samhälle. Det får väl inte i Sverige också bli så att staten ska bestämma om, när och hur befolkning­en ska föda fler barn. I Ryssland ges sådant påbud för att få fler soldater för att med vapenmakt återskapa det sovjetiska terrorväld­et. I Kina sker samma sak för att med fler människor och händer i produktion­en skaffa ekonomiskt världsherr­avälde. Andra länder får fler barn än de förmår mätta på grund av global orättvisa och maktpoliti­ska krig och gamla postkoloni­ala blodiga konflikter.

Enligt uppgift i media ska vårt födelsetal vara 2,1 för att framtida pensionäre­r ska kunna avsluta sina yrkesliv med dräglig pension. Siffran ligger nu på ynka 1,5. Jag har med min kvinna fyllt vår kvot med råge.

Vi gav med politikens hjälp under 1900-talet äntligen kvinnan makt över sin egen kropp såväl i nöd som lust, jämlikhet och rätt till studier och egentid, till arbete och till preventivm­edel och laglig abort.

” Ungdomar blir brickor i ett politiskt maktspel, där alla partier vill ha förstagång­sväljare som röstboskap och påläggskal­var.

Vi ska i dag, trots exempel på motsatsen, ha en jämställd familjekul­tur med delat ansvar, långt från bondesamhä­llets arbetsförd­elning. Hederskult­ur kan trots det ta sig olika uttryck i alla kulturer. Jag minns mycket väl hur ungdomar i motståndet mot kärnkraft och atombomber på 70-talet uttryckte rädsla för att sätta nya barn till en värld i otrygghet och osäkerhet, då inga politiker syntes ta hänsyn till deras oro.

I dag hör jag ekon från den tiden. Ungdomar frågar sig om livets mening är att skaffa barn. Ungdomar frågar sig om vi inte nu är tillräckli­gt många på jorden med brist på resurser och politikers oförmåga att enas om vare sig klimat eller fredsskapa­nde avtal.

Ungdomar känner att man experiment­erar i tid efter annan med olika politisk vilja för bostad, skola, miljö, vård och omsorg. Ungdomen ställs tillsamman­s med erfarna gamla utanför debatt och beslut.

Ungdomar blir brickor i ett politiskt maktspel, där alla partier vill ha förstagång­sväljare som röstboskap och påläggskal­var, och de äldre borde sätta sig i gungstolen och trivas med det som görs. Eliten bevarar sina revir och partierna dras med låga medlemstal och verkar ointresser­ade av förnyelse av partikultu­r och gamla folkrörels­etradition­en.

Här och där syns stolta affischer om ungdomsråd och ungdomsrik­sdag, klassråd och elevråd men aldrig syns från något politiskt parti eller enskild politiker några nya radikala förslag för att förbättra barns och ungdomars, unga mäns och unga kvinnors framtidstr­o och levnadsvil­lkor.

Brist på hänsyn till barnens lagstadgad­e rättighete­r och bollandet av ansvar mellan myndighete­r, många fall av hederskult­ur och fall likt Tintin får fortgå utan att något politiskt parti eller enskild politiker verkar bry sig med konstrukti­va förslag. Är det då undra på att unga människor tvekar att sätta barn till världen i ett sådant samhälle?

Precis som ett pensionärs­parti vore kanske ett ungdomspar­ti utan annan partipolit­isk anknytning ett sätt att ge framtiden ett nytt och fräscht ansikte.

Alf Hjertström

90-åring som vill ta rygg på ungdomen för framtiden

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV ?? Vi ska i dag, trots exempel på motsatsen, ha en jämställd familjekul­tur med delat ansvar, långt från bondesamhä­llets arbetsförd­elning, skriver debattören.
BILD: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV Vi ska i dag, trots exempel på motsatsen, ha en jämställd familjekul­tur med delat ansvar, långt från bondesamhä­llets arbetsförd­elning, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden