Hallands Nyheter

Väröbacka vill se ett gemensamt storlag på Värö

Småklubbar­na lider när det blir svårare att få ihop lag. Nu öppnar Väröbacka för att slå samman föreningen med Bua och Norvalla. Bakom tanken ligger före detta elitspelar­en Per Broberg.

- Mikael Martinsson mikael.martinsson@hn.se 010-471 52 47

På Väröbackas årsmöte röstade man nyligen igenom en motion om att undersöka möjlighete­n till en sammanslag­ning i framtiden.

Bakom motionen finns förre elitspelar­en och tidigare förbundska­ptenen i futsal Per Broberg, med förflutet i bland annat Varbergs Bois och Vasalund.

– Jag bor i Väröbacka sedan många år och är engagerad på ungdomssid­an, men har ingen bakgrund här. Det finns redan ett samarbete på ungdomssid­an mellan de tre klubbarna i Värö United. Men det finns en utmaning för landsbygds­klubbarna att få ihop styrelser, engagerade människor, ekonomi och lag.

Det Per Broberg funderar kring är att också knyta ihop seniorverk­samheten på samma sätt som ungdomsver­ksamheten.

Främst på herrsidan eftersom Norvalla just nu är ensamt stark på damsidan.

– Herrlagen ligger ju på samma nivå och åker lite upp och ner. Sedan är det svårt med juniorlag eftersom spelarna direkt behövs i A-laget. En del slutar också vid övergången. Jag tror att det på sikt skulle kunna bli ett lag i division 3 som man kan se upp till, säger Per Broberg.

– Alla håller ju inte med mig och är nöjda att spela i division 5.

” Jag tror att det på sikt skulle kunna bli ett lag i division 3 som man kan se upp till Per Broberg

En annan anledning till motionen är utveckling­en i Väröbacka med omnejd.

– Väröbacka som bygd kommer att utvecklas kraftigt under ett par år, kanske med 1 500–2 000 personer som kommer att flytta in utifrån med nya infallsvin­klar. Det blir en ny tågstation och vi ska få en ny konstgräsp­lan. Det kommer att behövas en stark kraft för att hålla ihop det här.

Här vill han se ett samarbete: – Varför ska vi jobba på olika håll när vi kan jobba tillsamman­s? Sen är det ju enkelt att säga det men svårare att genomföra det. Det finns många utmaningar med egna anläggning­ar, att man är tre klubbar och den historiska aspekten. Men jag tycker ändå att det är viktigt att börja titta på frågan. Så kan det kanske hända något inom ett par år. Eller inte något alls eftersom det inte skulle fungera...

Men då försvinner ju derbyt mellan Väröbacka och Bua.

– Det gör det, men det är hårt att ligga på topp. Men jag vill ju absolut inte att det här ska uppfattas som någon typ av satsning för att det ska spelas division 3, utan det viktiga är att skapa och utveckla en miljö där barn och ungdomar vill stanna längre.

 ?? BILD: MIKAEL MARTINSSON ?? Förre elitspelar­en Per Broberg ligger bakom förslaget om att slå ihop klubbarna.
BILD: MIKAEL MARTINSSON Förre elitspelar­en Per Broberg ligger bakom förslaget om att slå ihop klubbarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden