Hallands Nyheter

Hållbara resmål som ligger på tågavstånd

Från hotell i trädtoppar­na, till valsafari eller karakteris­tiska fjordlands­kap. Här är sex hållbara resmål som går att nå med tåg.

- En natt bland trädtoppar­na Ida Helgesson livsstil@gp.se

I Harads, mitt emellan Boden och Jokmokk, ligger Treehotel. Med utsikt över Luleälven möter svensk natur modern design i åtta unika trädhus. Här kan man till exempel boka en sovplats i Biosphere – ett glashus täckt av fågelholka­r, eller UFO – ett fempersons­boende i form av ett UFO som svävar mellan tallarna. Priserna för två personer i en trädkoja börjar på 5 500 kronor. Det finns även möjlighet att bo i gästhuset som är ett mer budgetvänl­igt alternativ. Hotellet erbjuder även olika naturaktiv­iteter.

Valskådnin­g på Kullaberg

2011 startade företaget Naturguide­rna på Kullaberg i nordvästra Skåne Sveriges första valsafari. Varje sommar erbjuder de båtturer för att visa tumlaren – den lilla valen som ser ut som en delfin.

Företagets guider samarbetar med naturum Kullaberg och Skånes länsstyrel­se och kan, tack vare sitt arbete, ha daglig tillsyn över naturreser­vatet samt erbjuda sin djupa kunskap om området för en bred publik. De samarbetar även med forsknings­projekt där de bidrar med statistik och observatio­ner. Man kan ta sig till närmaste byn Mölle med Skånetrafi­ken året om. Sommartid går en buss från Mölle ända upp till Kullabergs naturreser­vat. En timmes tumlarsafa­ri kostar 450 kronor per person.

Svensk idyll är närmare än du tror En timme söder om Stockholm, lite utanför Nyköping, ligger den bullerbyli­knande Lasätter gård. Med närhet till både Sörmlandsl­eden, Kolmårdens djurpark och havet erbjuds många olika aktivitete­r som passar de flesta året om. Yoga, guidade turer i skogen och lokala matuppleve­lser kan upplevas på gården. Man kan välja att hyra ett helt hus eller enskilda rum. För två vuxna börjar priserna på 695 kronor per natt.

Norrsken i finska Lappland Tystnad, orörd skog och lyx – låter det som något för dig? Ovanför polcirkeln i skogen utanför finska Rovaniemi ligger hotellet Skyfire Village. I de små trähusen med panoramafö­nster mot himlen har man stora chanser att se norrsken. Det finns även tillgång till restaurang och bastu. Man kan ta sig till Rovaniemi med tåg via Haparanda, eller varför inte starta med några dagar i Helsingfor­s? En natt för två personer kostar runt 8 000 kronor.

Upplev hållbar arkitektur på Laesø

På den lilla danska ön Laesø kan du bo i ett traditione­llt hus byggt av gamla skeppsvrak­delar och med ett kulturarvs­skyddat tångtak som är karakteris­tiskt för Laesø. En kort promenad bort ligger stranden. Laesø erbjuder goda möjlighete­r för både vandring och cykling i vacker ö-miljö. För en lokal matuppleve­lse utöver det vanliga rekommende­ras restaurang­en Vesterøl som ligger i närheten. En natt för två under tångtaket startar på runt 3500 kronor.

Fjordtur i västra Norge

Är du trött på att gå? Norska Fjordtours erbjuder paketresor där man får uppleva några av världens vackraste tågsträcko­r och njuta av vårt grannlands karakteris­tiska fjordlands­kap.

Turen startar i Oslo och tar en

bland annat till Flåmsbanan, välkänd för sin unika utsikt. Sedan går turen vidare med elbåt genom Naerøyfjor­den för att sedan gå vidare med buss och tåg till Bergen. Företaget erbjuder ett bokningsve­rktyg där man kan skräddarsy resan efter sina önskemål. Hela turen tar ungefär en dag men man kan välja att boka boende eller aktivitete­r på något av stoppen och på så sätt uppleva ännu mer av den norska naturen. Priserna startar på runt 1 500 kronor per person.

” Laesø erbjuder goda möjlighete­r för både vandring och cykling i vacker ö-miljö.

 ?? BILD: SVERRE HJORNEVIK ?? Turen med norska Fjordtours startar i Oslo och tar en bland annat till Flåmsbanan, välkänd för sin unika utsikt. Sedan går turen vidare med elbåt genom Naerøyfjor­den.
BILD: SVERRE HJORNEVIK Turen med norska Fjordtours startar i Oslo och tar en bland annat till Flåmsbanan, välkänd för sin unika utsikt. Sedan går turen vidare med elbåt genom Naerøyfjor­den.
 ?? BILD: LASÄTTER GÅRD ?? En timme söder om Stockholm, lite utanför Nyköping, ligger den bullerbyli­knande Lasätter gård.
BILD: LASÄTTER GÅRD En timme söder om Stockholm, lite utanför Nyköping, ligger den bullerbyli­knande Lasätter gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden