Hallands Nyheter

Äventyr som är snälla mot klimatet

- Ida Helgesson livsstil@gp.se

Ekoturisme­n vill växa i Sverige och enligt Camilla Jönsson, generalsek­reterare på branschorg­anisatione­n Naturismfö­retagen, kan det vara ett sätt att göra nytta samtidigt som man njuter av naturen. ”Naturturis­men verkar mitt i klimatförä­ndringarna och det finns mycket som kan bli bättre när det kommer till hållbar turism i Sverige”, säger hon.

Naturturis­mföretagen är en branschorg­anisation som vill skapa bättre förutsättn­ingar för den naturbaser­ade turismen i Sverige. De beskriver sig som den gemensamma rösten för företag inom naturturis­m och ekoturism i Sverige.

– Naturturis­m är ett väldigt brett begrepp som innebär all typ av turism som har med natur att göra. Det kan vara allt från kajakturer, hundspann och vandringsp­aket till naturnära boenden och matuppleve­lser. Den gemensamma nämnaren är att det sker en transaktio­n av pengar kopplat till en upplevelse i naturen, säger Camilla Jönsson som är generalsek­reterare för organisati­onen.

Ekoturism ses som en del av naturturis­m med skillnaden att företag som jobbar med ekoturism tar ett aktivt ansvar för ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Målet är att inte bara minska påverkan utan att göra ett positivt avtryck på platsen genom turism.

– Man kan prata om regenerati­v turism, vilket innebär att besökarna får vara en del av att ta hand om naturen. Det kan handla om att plocka skräp, men det finns även företag som ingår i miljöinsat­ser eller forsknings­projekt där guidade turer är en del av arbetet.

Naturismfö­retagen står även för kvalitetsm­ärkningen Natures best där kraven på företag bland annat är att de gynnar den lokala ekonomin, respektera­r resmålets begränsnin­gar och bidrar till ett aktivt naturoch kulturskyd­d.

– Märkningen kom till 2002 och var en av de första i världen. Där arbetar vi också efter en resmålsana­lys för att skapa långsiktig­t hållbar turism.

Ekoturism behöver varken vara dyrt eller svettigt – men kan vara det om man vill.

– Det kommer aldrig bli billigare än att ta sin sovsäck och lägga sig i ett vindskydd, men man får så mycket mer när det är kunniga personer som planerar och leder en genom aktivitete­r, säger hon och fortsätter:

– Om naturturis­m görs på rätt sätt kan det vara mer hållbart än det fria friluftsli­vet, där det finns en risk att platser överbelast­as, som vi till exempel såg under pandemin.

Men det finns också så kallade high-end upplevelse­r som är mer exklusiva och också mer ansträngan­de aktivitete­r som toppturer och liknande. För den som vill slappna av kan man tänka sig mindfulnes­supplevels­er i skogen.

Camilla Jönsson ser många möjlighete­r med ekoturism, det kan till och med vara att föredra ur ett naturpersp­ektiv.

– I vissa nationalpa­rker är det väldigt högt tryck på vissa hotspots. Genom att göra en resmålsana­lys i samarbete med kunniga företagare skulle man kunna sprida ut turisterna och göra hela upplevelse­n mer hållbar. Där har vi en lång väg att gå fortfarand­e. Det behövs effektiva samarbeten mellan myndighete­r, regioner och företagare för att göra den svenska turismen hållbar, säger hon och lägger till:

– Vi är mitt i klimat- och samhällsfö­rändringen. Vi ser att allt fler kommer att semestra i norr framöver med tanke på värmeböljo­r kring medelhavet och i Asien till exempel. Samtidigt är vi helt beroende av det svenska landskapet. Till exempel ser vi turism som en del av skogsbruke­t, vi kan ta hand om skogen genom ekoturism, vilket är bättre i många fall än att hugga ned träden.

” Om naturturis­m görs på rätt sätt kan det vara mer hållbart än det fria friluftsli­vet, där det finns en risk att platser överbelast­as. Camilla Jönsson

 ?? BILD: NATURTURIS­MFÖRETAGEN ?? Naturturis­mföretagen är en branschorg­anisation som vill skapa bättre förutsättn­ingar för den naturbaser­ade turismen i Sverige. Camilla Jönsson är generalsek­reterare för organisati­onen.
BILD: NATURTURIS­MFÖRETAGEN Naturturis­mföretagen är en branschorg­anisation som vill skapa bättre förutsättn­ingar för den naturbaser­ade turismen i Sverige. Camilla Jönsson är generalsek­reterare för organisati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden