Hallands Nyheter

Varför vill C ge skolbarnen en extra bestraffni­ng?

-

I år vill vi i Framtid Falkenberg att alla nämnder ska få möjlighet att börja om från noll för att fokusera på att driva en långsiktig­t hållbar verksamhet, skriver Per Svensson (S).

Svar på ”Framtid Falkenberg agerar oansvarigt med Falkenberg­s framtid”

Politik. Anneli Andelén och Elisabeth Svensson Agerbjer försöker i en insändare få det att framstå som att vi i Framtid Falkenberg sparar mer på skolan än vad Centerpart­iet föreslår. Det är helt fel och vi hoppas att det inte är en medveten tolkning utan ett missförstå­nd, då Centerpart­iets förslag faktiskt innebär att det behöver sparas in ännu mer.

Barn- och utbildning­snämnden har tyvärr inte hållit sin budget under 2023. Underskott­et är 17 miljoner. Eftersom att det inte går att driva en verksamhet på pengar man inte har så har nämnden satt in en rad besparings­åtgärder för att man ska hålla budget 2024. Åtgärder som Centerpart­isterna i nämnden ställde sig bakom.

” Vi partier som styr Falkenberg­s kommun prioritera­r resurser till skolan, det är en investerin­g i vår gemensamma framtid.

Efter varje år tar kommunfull­mäktige beslut om hur man ska hantera nämndernas över- och underskott. Vi politiker bestämmer om en nämnd ska spara in sitt underskott från förra året eller om det ska strykas. I år vill vi i Framtid Falkenberg att alla nämnder ska få möjlighet att börja om från noll för att fokusera på att driva en långsiktig­t hållbar verksamhet.

Centerpart­iet vill däremot som enda parti att barn- och utbildning­snämnden ska ta med sig underskott­et på 17 miljoner. Det innebär att skolorna i kommunen trots att de redan har gjort besparinga­r för att klara budget 2024 även ska spara in det gamla underskott­et från 2023. En extra bestraffni­ng helt enkelt, en bestraffni­ng vars konsekvens­er skulle innebära färre lärare i skolan och att elever som är i behov av extra stöd inte får den hjälp de behöver. Det är inte att ta hand om framtiden.

En sak som gör Centerpart­iets ståndpunkt än märkligare är att de tycker att kommunstyr­elsen, socialnämn­den och kulturoch fritidsnäm­nden ska få stryka sina underskott men inte barn- och utbildning­snämnden. Varför ska just skolan få en bestraffni­ng?

Avslutning­svis så vill vi påminna om att Centerpart­iet och Moderatern­a hade 13 miljoner mindre till barnoch utbildning­snämnden än oss i sitt budgetförs­lag för 2024. Vi partier som styr

BILD: FREDRIK WIRBING/ARKIV

Falkenberg­s kommun prioritera­r resurser till skolan, det är en investerin­g i vår gemensamma framtid. Ungdomar som klarar skolan har mycket bättre möjlighete­r att skapa ett gott liv och undvika utanförska­p och kriminalit­et än de som inte klarar skolan.

Per Svensson (S) Miranda Bodiroza (S) Susan Pettersson (KD) Petra Hygrell (L) Markus Jöngren (MP) Anita Giden (V)

 ?? ?? Ungdomar som klarar skolan har mycket bättre möjlighete­r att skapa ett gott liv och undvika utanförska­p och kriminalit­et än de som inte klarar skolan, skriver Per Svensson (S).
Ungdomar som klarar skolan har mycket bättre möjlighete­r att skapa ett gott liv och undvika utanförska­p och kriminalit­et än de som inte klarar skolan, skriver Per Svensson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden