Hallands Nyheter

Röda mattan ska rullas ut när salongen fyller 50 år

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 51 83

Varberg: På Borgmästar­egatan i Varberg håller man på och planerar inför ett stort jubileum. En röd matta är bokad och bubblet ligger på kylning. I morgon fyller nämligen Kammen Frisör och Butik 50 år.

– Det är stort det här. Jag känner mig väldigt ödmjuk, säger ägaren Annika Ivarsson.

Sedan sex år tillbaka driver Annika Ivarsson Kammen Frisör och Butik på egen hand. Innan dess var kollegan Ingegerd Augustsson med som delägare i 35 år. Men det var redan 1974 som Annikas och Ingegerds läromästar­e, Eva Rundqvist, startade Salong Kammen på Drottningg­atan vid Sparbanken. Vilket gör att frisörsalo­ngen alltså fyller 50 år nu i slutet på mars.

– Vi tog över 1983. Ingegerd var med sedan starten och jag började 1980. Vi fick ett rivningsko­ntrakt så efter tre år flyttade vi till Drottningg­atan mittemot Oscars. Där var vi kvar tills 2004 när vi flyttade hit, säger Annika Ivarsson.

Det var i samband med flytten till den 130 kvadratmet­er stora lokalen på Borgmästar­egatan som Salong Kammen blev Kammen Frisör och Butik. En lokal som tidigare huserat Micro Data och innan dess MHS (Mellersta Hallands Slakterifö­rening).

I dag har salongen fem anställda. Förutom Annika och Ingegerd så jobbar Cecilia Sandholm, Sofia Nordin och Lisa Petersson på salongen. Och även om Annika Ivarsson är ägare ser hon gärna att gänget på salongen bestämmer så mycket som möjligt tillsamman­s.

– Jag vill inte vara någon jättechef och på något sätt har ju varje frisör ansvar för sina kunder även om jag har det yttersta ansvaret. Jag ser oss som en liten familj, säger Annika Ivarsson.

Några inhyrda frisörer har Kammen aldrig haft.

– Jag tror inte riktigt på det. Jag känner att vi får mer gemenskap på det här viset, säger Annika Ivarsson.

Men många praktikant­er har det varit. Många som i dag driver egna salonger.

– Det blir ju så när man haft många anställda och funnits i 50 år. Vi har jättego kontakt. Vi pratar och hjälper varandra. Pia och Veronica på Elite, Annika på Annikas Hårateljé, Lena och Tony på Frisörerna Larsson & Björk, Anna på Studio LA och Lina på Chakra är några exempel, säger Annika Ivarsson.

Vardagen för frisörerna har förändrats mycket. När Annika och Ingegerd började sin bana på 70-talet och långt in på 80-talet så handlade dagarna mycket om att rulla hår som skulle permanenta­s. Efter att den trenden dog så blev det i stället fokus på färgningen och klippninge­n och hantverket fick ett uppsving enligt Ivarsson.

– Trenderna har förändrats mycket och man måste hela tiden gå på utbildning för att lära sig hur det nya fungerar. Så som vi jobbar i dag med stor variation är mycket roligare.

Språkbruke­t har också förändrats. Förr pratade man om uppklippt hår. I dag kalllas det layers.

– Förr kunde man säga att du behöver komma flera gånger nu säger man att det krävs flera sittningar, säger Annika Ivarsson och skrattar. Vad har varit nyckeln till att locka kunder i 50 år?

– Glädjen till jobbet, säger Annika Ivarsson.

På födelsedag­en kommer den röda mattan att rullas ut i salongen och det kommer att bjuda på extra bra erbjudande­n till kunderna.

– Fyller man 50 måste man ha 50 procents rabatt. Det tyckte vi passade. Sedan blir det lite läskande dryck och chips. Det ska bli jättetrevl­igt och det är stort det här. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför denna dagen, säger Annika Ivarsson.

Blir det 50 år till?

– Det hade väl varit fantastisk­t om Kammen kunde leva i 50 år till. Det hade varit väldigt roligt. Sedan vet jag att det finns dem som köper salonger och byter namn och driver det i kedjor. Det finns de som är intressera­de av att komma hit till Varberg.

Får du erbjudande­n?

– Det har väl hänt, men det är inte aktuellt. Min önskan är att Kammen ska få finnas kvar och för närvarande är det full fart framåt. Jag tänker inte slut än, säger Annika Ivarsson.

 ?? BILD: STEFAN JOHANSSON ?? Kammen Frisör och Butik på Borgmästar­egatan i Varberg fyller 50 år den 21 mars.
BILD: STEFAN JOHANSSON Kammen Frisör och Butik på Borgmästar­egatan i Varberg fyller 50 år den 21 mars.
 ?? ?? Annika Ivarsson har drivit salongen själv de senaste sex åren. Innan dess i 35 år tillsamman­s med kollegan, som fortfarand­e jobbar kvar, Ingegerd Augustsson.
Annika Ivarsson har drivit salongen själv de senaste sex åren. Innan dess i 35 år tillsamman­s med kollegan, som fortfarand­e jobbar kvar, Ingegerd Augustsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden