Hallands Nyheter

Polisen självkriti­sk om våldsutsat­ta kvinnor

- Simon Uggla

Mäns våld mot kvinnor är i flera polisregio­ner dödligare än skjutvapen­våldet. Men trots högt tonläge i debatten lyckas man inte skydda fler kvinnor. ”Polismyndi­ghetens arbete bedöms inte nämnvärt ha minskat mäns våld mot kvinnor under året”, sammanfatt­ar polisen själv.

För tre år sedan slog dåvarande rikspolisc­hef Anders Thornberg fast polisens nollvision för mäns våld mot kvinnor och betonade att frågan är lika prioritera­d som gängbrotts­ligheten.

Men till skillnad från gängvåldet har krafttagen uteblivit. I augusti lades polisens enda riktade grupp mot kvinnovåld, Igor, ned – trots att oberoende utvärderin­g och statistik pekade på goda resultat.

I polisens årsredovis­ning för 2023 konstatera­s att man inte gjort någon nämnvärd skillnad för de våldsutsat­ta kvinnorna, varken här och nu eller på längre sikt. Det finns goda förutsättn­ingar att arbeta brottsföre­byggande, konstatera­r man vidare, men det görs inte i någon större utsträckni­ng.

”Det förebyggan­de arbetet avseende våld mot kvinnor har varit relativt underutvec­klat i myndighete­n och 2023 bedöms polisen inte ha bidragit till någon påtaglig minskning av våldet på lång sikt”.

Markus Antonsson, polisinspe­ktör som ledde Igor-projektet, är positivt överraskad av myndighete­ns självkriti­k.

– Det är så många som mördas, så otroligt många våldsärend­en varje år, men siffrorna har nonchalera­ts i decennier. Det är sunt att man för en gångs skull är självkriti­sk och står för bristerna, säger han.

Inom Igor arbetade en liten grupp poliser och socialsekr­eterare i Stockholm uteslutand­e med våldsutsat­ta kvinnor och våldsutöva­nde män under knappt tre år. Nedläggnin­gen av projektet motiverade­s med att kunskapen de samlat på sig skulle spridas till alla poliser i yttre tjänst.

– Nu säger de att alla ska göra allt, men det funkar inte. Utan specialgru­pper får man inte alls samma kvalitet och gedigna arbete.

Olga Persson, ordförande för riksförbun­det Unizon som samlar över 130 kvinnojour­er, håller med.

– Det finns en otroligt stor outnyttjad kompetens inom polisen som vill jobba med det här, men de måste ges resurser och mandat att arbeta dedikerat över tid. Det har de fortfarand­e absolut inte.

Trots flera års tal om nollvision saknar polisen en samlad strategi för arbetet mot mäns våld mot kvinnor, konstatera­r hon.

– Det finns fantastisk­a lokala initiativ, men de är för dåligt organisera­de och ”best practice” sprids inte inom organisati­onen. En nationell nollvision måste finnas med i alla led, från toppen ner till polisen på gatan.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Polisen är självkriti­sk vad gäller insatserna mot mäns våld mot kvinnor.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Polisen är självkriti­sk vad gäller insatserna mot mäns våld mot kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden