Hallands Nyheter

Trädgårdsi­nfluencern Sara Bäckmo drog fulla hus i Rolfstorp

Trädgårdsi­nfluencern, trädgårdsb­loggaren och trädgårdsb­oksförfatt­aren Sara Bäckmo drog fulla hus på Folkets Hus i Rolfstorp när ämnet var förodling. – Jag har följt Sara i många år. Jag gillar hennes odlingssät­t, att hon delar med sig på ett lättillgän­gli

- Anna Johansson anna.johansson@hn.se 010-471 50 22

Att Sara Bäckmo är ett stort namn i trädgårdsk­retsar märks kanske på att många i publiken har åkt en bit för att lyssna på hennes föredrag i Rolfstorp. Besökare från Göteborg, Fritsla och Kungsbacka är några av de som HN:S reporter stöter på i vimlet.

Karin Berglund med sommarstug­a i Drängsered har åkt hit från Nyköping, hon är här med dottern Elisabet Fredriksso­n som bor i Fegen.

– Man behöver alltid förnya kunskapern­a, säger Karin

som bland annat odlar tomater hela året.

– Det är kul att få lite tips om förodling. Jag följer hennes blogg, det är konkreta tips som är lätta att applicera, säger Elisabet.

Sara Bäckmo är journalist­en som efter 20 år i yrket lämnade Sveriges Radio för att istället satsa helt på odling och trädgård. Då, 2015, hade hon sedan ett par år tillbaka odlat i större skala hemma, bloggat och hållit föreläsnin­gar vid sidan av jobbet på radion.

Vad var det som fick dig att ta steget att ägna dig åt trädgård på heltid?

– Det var att jag kunde göra det. Det fanns ett intresse och jag hade byggt upp en verksamhet som bar sig. Jag hade de ekonomiska förutsättn­ingarna och det fanns en efterfråga­n. Folk tycker om att lyssna på mig och jag kan förmedla saker på ett bra sätt.

– I mitt jobb kan jag kombinera det jag är duktig på.

Istället för att berätta andras historier berättar jag nu min egen.

Hemma på gården Skillnaden i byn Kalvsvik i Växjö kommun byggde Sara upp sin köksträdgå­rd som håller familjen självförsö­rjande med grönsaker under delar av året. Senare kom ytterligar­e en odling ett par kilometer från Skillnaden vid det hus som Sara kallar Frustugan som också fungerar som skrivarlya. Bloggen ”Skillnaden­s trädgård” är just nu Sveriges fjärde mest besökta blogg, enligt statistik på Bloggporta­len. Och intresset varierar över odlingsåre­t.

– I högsäsong är den Sveriges största. När jag började trodde jag inte att jag skulle kunna leva på det på det här sättet och jag trodde aldrig jag skulle jobba med sociala medier, säger Sara Bäckmo.

Nu har hon 138 000 följare på Instagram och 144 000 på Facebook. En del av bloggen är bara för betalande medlemmar och de kan bland annat följa hennes odling i livesändni­ngar från trädgården.

– Skillnaden har haft en

stor betydelse för många att våga odla. De tänker: om Sara som har fyra barn klarar av det, då kanske jag också ska våga.

Om man ska prata odlingsspr­åk så har Sara Bäckmo rötter i Falkenberg, genom sin farmor och farfar. Och farmor har också varit med och gett näring till det odlingsint­resse som har vuxit fram hos Sara.

– Farmor var jätteintre­sserad av odling. Det är ett fint sätt att föra samman generation­er, säger Sara Bäckmo.

I bloggen finns Saras kärlek till både sin farmor och till hennes kålpudding nämnd och där finns även recept på ”Farmor Elises nyponsmör”.

För även om Sara Bäckmos blogg och böcker handlar om odling har mat också en stor plats. Här finns flera recept och varje dag bär hon in något från trädgården som familjen ska äta. Hon berättar under föreläsnin­gen om aubergine som blivit en favorit i trädgårdsl­andet. Både för att hon lyckas bra med att odla den och för att den är så god.

– När jag började min odlingsres­a hade jag inte ätit aubergine mer än när jag någon gång gjort moussaka, nu har jag sprängt in den i min vardagsmat, säger hon.

 ?? ?? Sara Bäckmo har skrivit flera böcker om odling, här signerar hon böcker till besökare i Rolfstorp.
Sara Bäckmo har skrivit flera böcker om odling, här signerar hon böcker till besökare i Rolfstorp.
 ?? BILD: ANNA JOHANSSON ??
BILD: ANNA JOHANSSON
 ?? ?? Sara Bäckmo pratade om förodling i Rolfstorp.
Sara Bäckmo pratade om förodling i Rolfstorp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden