Hallands Nyheter

Han står ensam med sin vision om sammanslag­ning

- Mikael Martinsson mikael.martinsson@hn.se

Det har hållits informella möten mellan Väröbacka, Bua och Norvalla men än så länge är Väröbacka ensamma om att vilja gå ihop till en förening.

– För tillfället så är väl inte våra grannar sådär jätteintre­sserade, säger Kjell Arne Larsson, ordförande i Väröbacka.

Kjell Arne Larsson berättar att klubben redan hade närt tankarna om en sammanslag­ning innan Per Broberg kom med sin motion till klubbens årsmöte.

– Vi hade en föreningsu­tvecklings­dag förra året där vi diskuterad­e att detta var en möjlig i framtida väg att gå. Det blev väl lagt lite på is då sedan dukade Per Broberg upp här med sin motion.

Väröbackas ordförande vill inte att man står still.

– Vi måste hitta några nya vägar för att utveckla oss och får inte stagnera. Det finns ju utveckling­spotential här uppe i framtiden med allt som ska hända. Främst från runt 2030 och framåt. Då ska man vara med på banan från början.

Men hur skulle det gå att samarbeta med Bua och Norvalla med allt som sitter i väggarna?

– Utifrån vår ståndpunkt så är det inte svårt. Men för tillfället så är väl inte våra grannar sådär jätteintre­sserade utan de är nöjda med läget som är i dag.

Matthias Svensson är ordförande i Bua IF.

– Bua IF ska förbli Bua IF, sammanfatt­ar han.

Och utvecklar sedan:

– Vi tror inte på att bli någon elitklubb utan vill stabiliser­a oss som kanske ett division 4-lag. För vår del är bredden det viktigaste och

närheten till lokalsamhä­llet. Föreningen är inte bara fotbollen, utan människorn­a i byn. Vi vill locka även de som inte är fotbollsin­tresserade till våra matcher för att träffa andra personer. Och där är det inte en fördel att fundera på en sammanslag­ning. Det kan tvärt om leda till att föreningsv­erksamhete­n får det svårare framöver och intresset falnar, säger Matthias.

Erling Gunnarsson, ordförande i Norvalla har klubbens åsikt klar:

– Att slå samman de stora föreningar­na är absolut inte aktuellt i dagsläget för vår del. Sedan vet man aldrig något om framtiden... Men med utveckling­en som kommer att ske i området så är det viktigt att det finns lag att spela i.

Det Kjell Arne Larsson främst tänker på är spelarrekr­yteringen.

– Vi kan inte stå kvar här och spela i division 5 och 6 med tre lag och hämta spelare från Varberg och Kungsbacka. Du måste sikta på någonting annat och få upp nivån i snäpp. Och då krävs det samarbete. Här finns inte underlag för att plocka ihop sex lag, med B-lag. Vi har lagt ner vårt B-lag till exempel. Matthias Svensson:

– Sådana här förslag har ju poppat upp hos respektive förening när man har haft det lite jobbigare att få ihop seniorverk­samheten. Och det är ju naturligt.

Sedan har vi ju det här med derbyna som är djupt rotade i bygden sedan ”urminnes tider”.

– Derby är ju någonting som är kul för publik och människor runt omkring. De matcherna som vi hade förra säsongen var något speciellt, säger Matthias.

Ett steg på vägen till samarbete finns i ungdomsklu­bben Värö United

och där har en samarbetsg­rupp bildats för att utveckla detta ännu mer.

– Den ska hitta potentiale­n för ett utveckling­slag och det är steg ett. I vårt förslag vill vi ha ett samarbete mellan Värö United och Väröbackas­kolan där vi får en konstgräns­plan snart, berättar Kjell Arne Larsson.

Ett skolsamarb­ete är också under planering.

Det han hoppas på i förlängnin­gen är ett utveckling­slag med 16-17-åringar.

Matthias Svensson och Bua IF är med på det tåget.

– Vi saknar väl alla ett utveckling­slag. Alltså nivån mellan vår seniorverk­samhet och den gemensamma samarbetsf­ormen i Värö United så vi inte tappar spelare till stadslagen i ett för tidigt skede.

Redan nu har Väröbacka och Norvalla öppnat för ett samarbete mellan klubbarnas B-lag.

Norvalla är den enda klubben på damsidan och har heller inga problem med spelarrekr­yteringen på herrsidan.

– Vi har ett väldigt bra samarbete på ungdomssid­an i Värö United och det ska vi fortsätta med och det kan finnas möjlighet för ökat samarbete i framtiden, säger Erling Gustavsson.

” Derby är ju någonting som är kul för publik och människor runt omkring. De matcherna som vi hade förra säsongen var något speciellt. Matthias Svensson

Ordförande Bua IF

 ?? BILD: MIKAEL MARTINSSON ?? Kjell Arne Larsson, ordförande i Väröbacka, hoppas att det i framtiden blir ännu mer samarbete mellan klubbarna Väröbacka, Norvalla och Bua.
BILD: MIKAEL MARTINSSON Kjell Arne Larsson, ordförande i Väröbacka, hoppas att det i framtiden blir ännu mer samarbete mellan klubbarna Väröbacka, Norvalla och Bua.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden