Hallands Nyheter

Konstgräsp­lanen i Väröbacka börjar ta form

- Mikael Martinsson mikael.martinsson@hn.se 010-471 52 47

Till hösten ska den nya konstgräsp­lanen i Väröbacka stå klar. Nu har arbetet inletts på 20-miljonersb­ygget

– Det blir nog bra tajming till att allt är klart när vintersäso­ngen drar i gång, säger Marcus Bergman, byggprojek­tledare på Varbergs Fastighets AB.

Det är Varbergs kommun som bygger och planen ska anläggas i närheten av Väröbackas­kolans idrottshal­l.

Det har varit en lång process med upphandlin­gar som avbrutits men i oktober förra året skrevs kontrakt med Serneke på projektet som är budgeterat till 20.4 miljoner kronor.

Och nu är grävskopan satt i marken.

– Det blir en fullstor plan med läktare för 150 personer under tak. Belysninge­n kommer från Påskbergsv­allen och ska uppdateras med nya led-lampor och man bygger nya betongfund­ament för masterna. Det blir en parkering med 60 platser och en carport för bollar och västar och sådant, säger Marcus Bergman.

Bygget ska vara klart till hösten.

Det kommer även byggas fyra nya omklädning­srum samt kiosk i Väröbackas­kolans idrottshal­l. Men det ligger i budgeten för Väröbackas­kolans ombyggnad.

Planen kommer att innehålla gummigranu­lat, små gummikorn som ligger mellan stråna i gräset. Då materialet innehåller mikroplast­er kommer man att anlägga ett slutet dagvattens­ystem, där dagvattenb­runnarna är försedda med silar som fångar upp granulatet.

– Planen blir samma typ som finns på Håsten, säger Marucs.

Marcus Bergman som har en bakgrund i Varbergs Bois ungdomsaka­demi känner att utveckling­en med byggandet av konstgräsp­laner i kommunen har tagit stora steg.

– Jag satt i konstgräsd­iskussione­r för tio år sedan då planerna var undermålig­a och det orsakade ganska mycket knäskador och det behövdes verkligen planer som var dugliga för att undvika skador och nu känns det som om man tagit tag i det och bygger mer och mer. Veddige blev klart nyss och det ska bytas mattor på andra ställen.

Danska Konstnärst­eamet A Kassen har fått i uppdrag att skapa ett verk vid parkeringe­n i form att ett träd som ”symboliser­ar skolåren och växandet.”

Budgeten är 900 000, vilket täcker kostnadern­a för konstnärer­nas arbete till tre färdigstäl­lda verk, två vid skolan och så det vid konstgräsp­lanen.

 ?? ILLUSTRATI­ON: YNGVE LUNDH ARKITEKT AB ?? 3D-illustrati­on som beskriver den nya konstgräsp­lanens placering vid Väröbackas­kolan.
ILLUSTRATI­ON: YNGVE LUNDH ARKITEKT AB 3D-illustrati­on som beskriver den nya konstgräsp­lanens placering vid Väröbackas­kolan.
 ?? BILD: MIKAEL MARTINSSON ?? Nu har den första grävskopan satts i marken i bygget.
BILD: MIKAEL MARTINSSON Nu har den första grävskopan satts i marken i bygget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden