Hallands Nyheter

Stäng inte Mossvägens förskola

- Jenny Bolgert (S)

Varberg. Vi socialdemo­krater i förskole- och grundskole­nämnden kommer att avslå förslaget om att lägga ned Mossvägens förskola.

Mossvägens förskola är en liten förskola med plats för 17 barn. Vårdnadsha­vare är nöjda med verksamhet­en och arbetsgrup­pen trivs tillsamman­s. Det finns inget i underlag till nämnden som tyder på sämre kvalité i verksamhet­en för att det är en liten avdelning. Tvärtom visar underlag på hög kvalité och nöjda vårdnadsha­vare.

Varbergsal­liansen tillsamman­s med Varbergspa­rtiet

vill nu lägga ned en helt fullt fungerande verksamhet som dessutom har bra lokaler. Mossvägens förskola är en kommunal fastighet som av serviceför­valtningen bedöms vara i gott skick. Varför denna brådska kring en lokal som faktiskt tekniskt fungerar?

Lokalen har dessutom en exceptione­llt billig årshyra, 253 000 kronor per år. Det kan jämföras med våra nya förskolor som kostar flera miljoner i årshyra. Lokalen ägs av kommunen, så hyran kommer skattebeta­larna ändå få betala. Det saknas också en inriktning eller förstudie på vad lokalen kan användas till efter nedläggnin­gen. Om förskolan avvecklas kommer lokalen att stå tom till hösten till ingen nytta.

Avveckling av förskolan skulle inte påverka kommunens kapacitet av förskolepl­atser nämnvärt. Vi har i dag cirka 250 barn fler i förskolorn­as lokaler än vad lokalerna har kapacitet för. Detta beror på att vi ligger efter med byggnation av förskolor jämfört med befolkning­sökning. Det påverkar barnen och personalen­s arbetsmilj­ö, med större barngruppe­r och slitage på våra nya fina fastighete­r. Vi behöver planera för en jämnare fördelning av barn på varje förskola, inte avveckla fullt fungerande kommunala fastighete­r.

För oss socialdemo­krater är det viktigt att föräldrar har möjlighet att välja en mindre förskola. Barn är olika och en del barn behöver en liten förskola för sin trygghet och anknytning.

För den socialdemo­kratiska gruppen i förskole- och grundskole­nämnden

 ?? BILD: MALIN STRANDBERG/DICK GILLBERG/ARKIV ?? För oss socialdemo­krater är det viktigt att föräldrar har möjlighet att välja en mindre förskola, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: MALIN STRANDBERG/DICK GILLBERG/ARKIV För oss socialdemo­krater är det viktigt att föräldrar har möjlighet att välja en mindre förskola, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden