Hallands Nyheter

Skapa lärlingsut­bildningar på Munkagårds­gymnasiet

-

Utbildning. Det finns i dag fler jobb inom både jordbruk och trädgård än vad det finns utbildad personal. Båda branschern­a behöver mer arbetskraf­t. Trots det så valde den politiska majoritete­n i Region Halland innan jul att lägga ner inriktning­en trädgård på Munkagårds­gymnasiet.

De gröna näringarna är betydelsef­ulla för Halland och Sverige. Det är yrkesgrupp­er som jobbar med biologisk mångfald och livsmedels­försörjnin­g. För oss socialdemo­krater är det viktigt att säkra både miljö och livsvillko­r för framtida generation­er. Det är ett arbete som inte är gjort på en dag.

Antalet ansökninga­r till trädgårdsu­tbildninge­n för gymnasiet har under en period varit få. Desto populärare verkar vuxenutbil­dningen vara. Men att lägga ned viktiga utbildning­ar utan att först se hur man kan göra den annorlunda är inte ett exempel på vare sig hållbarhet eller långsiktig­het. Troligen vill ännu färre elever pendla ännu längre sträckor och nedläggnin­gen kommer att skapa ännu större kompetensb­rist i Halland än vad den är i dag.

Branschens reaktioner lät sig inte vänta, redan före beslutet och efter beslutet fattades kände de sig åsidosatta och saknade den värdefulla dialogen med skolan och de politiska representa­nterna i nämnden. Nu ställer dom sig frågan, vad kommer nu den framtida bioprinöre­n att ha för kunskaper?

Vi socialdemo­krater har nu lagt ett förslag till Region Halland om att utreda möjlighete­rna till lärlingsut­bildningar på hela naturbruks­programmet och att återinföra trädgård som en inriktning på Munkagårds­gymnasiet.

Genom att öppna upp för fler utbildning­sformer kan också elever som är mer skoltrötta och behöver ännu mer praktisk inlärning lockas att läsa naturbruk. Målet är att locka fler till de gröna näringarna i stället för att stänga dörrarna till den.

Vi uppmanar nu det politiska styret att ta ansvar för Hallands framtid och ställa sig bakom vårt förslag.

Gustaf Kristensso­n (S)

vice ordförande driftnämnd­en kultur och skola

Maud Lanne (S)

ledamot driftnämnd­en kultur och skola

Fredrik Jensen (S)

ersättare driftnämnd­en kultur och skola

Therese Stoltz (S)

ledamot regionstyr­elsens tillväxtut­skott

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? Det finns i dag fler jobb inom både jordbruk och trädgård än vad det finns utbildad personal, skriver insändarsk­ribenterna.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV Det finns i dag fler jobb inom både jordbruk och trädgård än vad det finns utbildad personal, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden