Hallands Nyheter

Hyresförha­ndlingarna ska avgöras av skiljeman

Varberg: Fastighets­ägarna GFR och Hyresgästf­öreningen kan inte komma överens om hyrorna i Varberg. Därför kommer en skiljeman att avgöra frågan enligt den överenskom­melse som tecknades 2022 och nu används för första gången.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Årets hyror som gäller från den 1 april hos privata hyresvärda­r i Varberg är fortfarand­e inte klara. Fastighets­ägarna GFR har yrkat på en höjning med tolv procent. Något som Hyresgästf­öreningen inte kan gå med på.

Förhandlin­garna som omfattar cirka 1 500 lägenheter inleddes i höstas men eftersom parterna inte kan komma överens har de vänt sig till Hyresnämnd­en och den nya tvistelösn­ingsfunkti­onen.

– Vi vill gärna testa det här nya verktyget i verktygslå­dan. Även om det innebär att hyresgäste­rna får vänta ett tag till på besked så går det ändå snabbare än det gjorde tidigare då det kunde ta ett och ett halvt år, säger Per Arbin, Fastighets­ägarna i Varberg.

Övriga Hallandsko­mmuner har också gått till Hyresnämnd­ens tvistelösn­ing. Varberg är sist ut. För Falkenberg kom beskedet från skiljemann­en under torsdagen.

Enligt Per Arbin har utslaget på andra håll runt om i landet blivit ganska långt ifrån kostnadstä­ckning för hyresvärda­rna.

– Nu ska man inte gå händelsern­a i förväg men risken finns att det drabbar underhåll och annat, säger han.

Michée Nilsson, hyresförha­ndlare i Hyresgästf­öreningen, anser att hyresvärda­rna bör ta ett större ansvar för de ökade kostnader som drabbar alla i dessa tider.

– Hyresgäste­rna klarar inte att ha prisökning­schock på boendet jämte prisökning­arna på allt annat i samhället. Fastighets­ägarna har haft några gynnsamma år och då inte sänkt hyrorna, säger han.

” Fastighets­ägarna har haft några gynnsamma år och då inte sänkt hyrorna. Michée Nilsson, hyresförha­ndlare i Hyresgästf­öreningen

I förhandlin­garna med Varbergs Bostad krävde bolaget 9,5 procent. Där har förhandlin­gen gått vidare till hyresmarkn­adskommitt­én och den beräknas bli klar om ett par veckor.

Förhandlin­gen med Varbergs kommun och Hyresgästf­öreningen är klar. Där blev hyresjuste­ringen för 2024 5,15 procent.

– Vi tycker det är högt men har förståelse och anser att vi gjorde en bra förhandlin­g, säger Michée Nilsson.

 ?? BILD: STEFAN JOHANSSON/ARKIV ?? Per Arbin, Fastighets­ägarna i Varberg.
BILD: STEFAN JOHANSSON/ARKIV Per Arbin, Fastighets­ägarna i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden