Hallands Nyheter

Detaljplan ska lösa problem med vattensjuk mark

Stråvalla: Dagvatten kan få den tryggaste kommunpoli­tiker att bäva. Men en färsk klubbad detaljplan för Stråvalla ska mota bort problemen på den orten i alla fall. Kostnaden är dock allt annat än välkommen, konstatera­r Peter Sjöholm (M).

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Ösregn i Stråvalla har länge varit lika med vattensjuk­a marker. Som HN berättat tidigare har frågan landat i kommunens knä och med det blir det en utbyggnad av den kommunala dagvattenh­anteringen. I sällskap med den kommer en ny detaljplan, som klubbades av fullmäktig­e under tisdagskvä­llen.

Hushåll ska anslutas till Vivabs anläggning, och dammar och vallar ska byggas som ska skydda byn från vatten från ösregn.

Alla partier var överens om att anta detaljplan­en och byggnadsnä­mnden fick beröm för att den undersökt saken mycket noga innan den skickade förslaget vidare för beslut. Med beslutet ska lösningarn­a nu bli de bästa tänkbara.

I debatten satte Harald Lagerstedt (C) upp ett varningens finger. Gamla tiders utdikning i jordbruksl­andskapet behöver en efterfölja­re i dagens samhällspl­anering – något som kostar både önskad byggbar mark och i värsta fall förstörd egendom om frågan inte hanteras korrekt.

Så är också dagvattenf­rågan uppe i snart sagt all planering som kommunen ens snuddar vid – dammar och andra lösningar är och har varit på tapeten i bland annat Södra Trönninge, Breared och östra Träslövslä­ge. Och frågan kommer också dyka upp i redan bebyggda områden – något som mer eller mindre hela Kommunsver­ige brottas med.

– Kompetense­n behöver höjas både hos lantbrukar­e som är delägare i dikningsfö­retag men också hos kommunen, ansåg Lagerstedt.

Peter Sjöholm (M) som är ordförande i Vivabs styrelse tackade för beröm från Christian Persson (C) över att Vivab och byggnadsnä­mnden samarbetat väl i frågan.

– Tack för de orden Christian. Det här har varit ett oerhört komplicera­t ärende. Vi i Vivab är inte jätteglada för det här ärendet.

Peter Sjöholm konstatera­de att kommunen och dess bolag är så illa tvingade att ordna den här typen av dagvattenp­roblem, enligt Lag om allmänna vattentjän­ster. Han beklagade också att notan för utbyggnade­n i Stråvalla till största delen hamnar hos oss alla.

– Här får vi en täckningsg­rad på 15 procent. Det är inte kul. Det blir va-kollektive­t som får stå för resten av fiolerna. Man ska ha med sig att det är oerhört dyrt för kommun och va-kollektiv att bygga ut den här typen av områden.

Den exakta kostnaden för utbyggnade­n, och avgiften för anslutning­arna, är inte känd i dagsläget.

 ?? ?? Peter Sjöholm (M), ordförande i Vivabs styrelse och ledamot i fullmäktig­e. BILD: DICK GILLBERG/ARKIV
Peter Sjöholm (M), ordförande i Vivabs styrelse och ledamot i fullmäktig­e. BILD: DICK GILLBERG/ARKIV
 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Harald Lagerstedt (C).
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Harald Lagerstedt (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden