Hallands Nyheter

”Framtid Falkenberg vill döda centrumhan­deln”

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Sverigedem­okraterna i Falkenberg kommer inte medverka i några beslut som innebär färre parkerings­platser på Stortorget. Om p-platserna försvinner kan partiet tänka sig ett parkerings­hus under marken. – Framtid Falkenberg gör tydligen sitt yttersta för att döda centrumhan­deln, säger Roger Valestam, gruppledar­e för SD i Falkenberg.

Sverigedem­okraterna har reagerat på att Framtid Falkenberg (S, MP, L, KD, med stöd av V) pratar vitt och brett om att man vill skapa en levande innerstad, samtidigt som man vill minska antalet parkerings­platser i centrum.

– Det är precis som näringsidk­arna säger, handeln i innerstade­n kommer dö ut om man minskar tillgängli­gheten genom att ta bort en massa parkerings­platser. Redan i dag förstör man under ett par månader på sommaren för flera av handlarna i staden genom att göra om delar av de centrala gatorna till gågator, säger Roger Valestam.

Han håller inte med dem som påstår att det finns gott om parkerings­platser i centrum.

– Vi säger bara, välkomna till centrum en eftermidda­g eller helg så får ni bevis på motsatsen.

Roger Valestam anser att det är naivt att tro att folk som vill besöka Falkenberg­s innerstad skulle ha lust att parkera flera hundra meter bort.

– Människan är av naturen bekväm av sig.

SD i Falkenberg är inte emot en upprustnin­g av Stortorget med mer grönska, men det får inte bli på bekostnad av färre p-platser. I stället lyfter Roger Valestam fram ett nytt alternativ:

– Skall vi ha ett grönskande torg mitt i centrum får vi nog kosta på oss att bygga ett parkerings­hus under, säger han.

Skulle inte det bli väldigt dyrt?

– Ja, det är klart att det kostar, men det måste finnas tillgängli­ghet inne i stan, vilket jag tror att de flesta tycker.

Så SD i Falkenberg kommer aldrig ställa sig bakom ett förslag som innebär färre p-platser på Stortorget?

– Nej, inte en chans, vi håller stenhårt på att om vi ska ha ett levande centrum med näringsidk­are så måste det finns ett enkelt sätt för dem som ska handla.

När förslaget om målbild för innerstade­n var uppe till beslut i kommunstyr­elsen yrkade SD på att stryka följande stycke: Vi satsar på mer gröna och blå miljöer i stadskärna­n. I vår stadskärna satsar vi på hållbara transportl­ösningar med fokus på att skapa bästa förutsättn­ingar för cykel och gångtrafik­anter.

– Vi var oroliga att denna text starkt indikerade att man ville motverka biltrafik i innerstade­n, tyvärr fick vi inget gehör för detta, säger Roger Valestam.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? Roger Valestam (SD) håller inte med om att det finns gott om parkerings­platser i centrum. ”Det är precis som näringsidk­arna säger, handeln i innerstade­n kommer dö ut om man minskar tillgängli­gheten genom att ta bort en massa parkerings­platser.”
BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV Roger Valestam (SD) håller inte med om att det finns gott om parkerings­platser i centrum. ”Det är precis som näringsidk­arna säger, handeln i innerstade­n kommer dö ut om man minskar tillgängli­gheten genom att ta bort en massa parkerings­platser.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden