Hallands Nyheter

Om ingen gör sin röst hörd kommer den här typen av kliniker att fortsätta som tidigare.

-

Det gör hela skillnaden och misstänksa­mheten vänds till medlidande. Personalen i receptione­n berättar att alla tagit väldigt illa vid sig av Jeanettes död. Hotellet får många gäster via Estherian Clinic, men de minns Jeanette väl. ”Hon var så snygg att vi inte kunde förstå vad hon skulle operera”.

Vi hänvisas till en av hotellets chefer, som i sin tur fått tillstånd från hotellets vd att prata med oss. Han berättar att han inte jobbade den dag som Jeanette dog, men att han fått återberätt­at att det var pojkvännen som hittade henne och att hon antagligen då varit död ett tag. Att de inte fått veta något om dödsorsake­n, men att sjukhuset borde kunna svara på våra frågor. Han uppger att hotellet omedelbart informerad­e sjukhuset om att deras patient dött. ”Det var ingen bra reklam för dem”, muttrar han.

Hotellchef­en visar oss också Jeanettes hotellrum och berättar att hotellpers­onalen är utbildad i hjärt- och lungräddni­ng och gjorde upplivning­sförsök i väntan på en ambulans, men att det var för sent. ”Jag har jobbat i hotellbran­schen i över 30 år och det här var mitt fjärde dödsfall, de andra tre var en hjärtinfar­kt, ett självmord och en överdos. Det blir svårare att hantera sådant här med åren”, konstatera­r han.

Hotellpers­onalens engagemang värmer, men vi har fortfarand­e inte fått veta mer om varför Jeanette dog och varför hon skrevs ut så snabbt från sjukhuset. Vi känner att det är dags att besöka Åklagarmyn­digheten och försöka få ut den förundersö­kning som gjorts kring Jeanettes död. Vad har man kommit fram till? Kommer någon att ställas till svars?

Innan resan har Fatma Hergül hjälpt oss att komma i kontakt med en advokat i Istanbul, Hasan Gürbüz, som förberett oss på vilka hinder vi kan möta hos Åklagarmyn­digheten. Vi har därför med oss en fullmakt från Jeanettes pappa, översatt till turkiska och bevittnad av en notarius publicus, och även ett bevis från Skatteverk­et som bekräftar att Jeanette var hans dotter.

Dokumenten ska vi lämna till den kvinnliga åklagare som tilldelats fallet och som därefter förhoppnin­gsvis lämnar ut förundersö­kningen till oss. Hoppet om att även få en intervju dör däremot snabbt. Advokaten berättar att en åklagare nyligen avskedats efter att ha pratat med media under en pågående brottsutre­dning och tror inte att den aktuella åklagaren kommer att göra samma misstag.

Hasan har själv försökt hitta mer informatio­n om Estherian Clinic och kunnat konstatera att kliniken ägs av en plastikkir­urg, Cengizhan Ekizceli. Att kliniken säljer paketresor till utländska patienter, bokar hotell och transporte­r och hyr sedan in sig på privata sjukhus för operation och eftervård. ”Eftersom de samtidigt står för kostnaden för hotellet så ligger det i deras intresse att patientern­a lämnar sjukhuset så fort som möjligt”, konstatera­r han.

När vi diskuterar möjlighete­n att ställa någon till svars för Jeanettes död beskriver advokaten två tänkbara spår. Det ena handlar om ett brottmål där man, beroende av vilken dödsorsak rättsläkar­en kommer fram till, antingen kan åtala den opererande kirurgen eller den läkare som skrev ut henne för tidigt. Om en läkare döms kan det innebära fängelsest­raff och/eller yrkesförbu­d.

– Det andra spåret är ett skadestånd­smål, där framför allt Estherian Clinic och de inblandade läkarna kan ställas till svars. Sjukhuset kommer troligtvis att hävda att det inte varit deras patient, men beroende på hur deras avtal med Estherian ser ut så kan även de involveras i ett skadestånd­smål, förklarar Hasan Gürbüz.

Det som oroar advokaten är att Estherian krävt kontant betalning av Jeanette. Det tyder på att verksamhet­en sköts ”svart” och att man på så sätt slipper betala skatt, men också att patientern­a troligtvis inte registrera­s och att det inte förts någon journal. Han misstänker att inte heller det privata sjukhuset registrera­r alla operatione­r, för att undvika skatt, och att även de får kontant betalt.

– Jag skulle tro att turkiskt rättsväsen­de fungerar ungefär som i Sverige, men finns det inga bevis så blir det ingen rättegång. Och vad gäller skadestånd­smålet så måste det drivas av en anhörig. Om ingen gör sin röst hörd, om ingen får betala för detta, så kommer den här typen av kliniker bara att fortsätta som tidigare, säger Hasan.

Åklagarmyn­digheten visar sig husera i en gigantisk byggnad och säkerhetsp­ersonalen tar genast hand om Hp-fotografen­s utrustning. Hasan Gürbüz är väl bekant med lokalerna och hittar snabbt fram till rätt åklagarkon­tor. Vi ombeds att vänta utanför, medan han går in med pappans fullmakt.

När han kommer ut igen syns det tydligt att det inte gått som han tänkt sig. Åkla

garen är sjuk och advokatens första besked är att vi måste vänta tills hon är tillbaka. När han märker hur besvikna vi blir, och frågar om det verkligen inte finns något annat sätt att få ut förundersö­kningen, försvinner han bort i en korridor.

”Ingenting är omöjligt i Turkiet”, säger Fatma uppmuntran­de. Och hon har rätt. Några minuter senare återvänder advokaten tillsamman­s med en ung kollega – och förundersö­kningen. Vi får en relativt tunn bunt papper i handen och går till ett kafé för att gå igenom materialet.

Hasan Gürbüz läser och hummar, läser och hummar. I förundersö­kningen finns bland annat bilder från hotellets övervaknin­gskamera, förhör med hotellpers­onalen, en ”brottsplat­sundersökn­ing”, förhör med Jeanettes pojkvän, ett obduktions­protokoll och ett rättsmedic­inskt intyg. På fyra sidor redogörs för olika skador på Jeanettes kropp och att det totalt gjorts fem snitt under operatione­n, men slutsatsen blir att underlaget ska granskas av ett expertråd, som sedan ska fastställa dödsorsake­n.

– Men här finns inget underlag från varken Atlassjukh­uset eller Estherian Clinic. Om det rättsmedic­inska expertråde­t inte får del av det underlaget så kommer de ju inte att kunna göra rätt bedömning. Och de kan bara få del av det om åklagaren begär in det, säger advokaten upprört.

När han går över till att läsa polisförhö­ret med pojkvännen svallar känslorna på nytt:

– Förhöret avslutas med att han säger ”Min flickvän Jeanette opererades med kunskap om riskerna. Jag håller ingen ansvarig. Jag har inga klagomål mot någon”. Jag har väldigt svårt att tro att han har sagt så! säger advokaten.

Vi ringer till Jeanettes pappa och berättar vad vi just läst. ”Det är ju skitsnack”, säger han. HP får också senare kontakt med pojkvännen, som berättar att han var i chock när förhöret hölls och inte minns exakt vad han sagt, men att han absolut inte menat att Jeanettes död inte skulle utredas.

Den stora frågan blir varför åklagaren inte ansträngt sig mer. Som Jeanettes pappa tidigare påpekat så har varken turkisk polis eller åklagaren kontaktat honom och inte heller intressera­t sig för de bilder och textmeddel­anden som fanns i Jeanettes mobil. Nu visar det sig att åklagaren inte ens begärt in underlag från Esteherian Clinic eller journalen från sjukhuset. Hasan Gürbüz funderar högt:

– Jag tror det finns två tänkbara scenarier. Antingen har den här åklagaren inte särskilt lång erfarenhet och har inte förstått att det kan handla om ett brott. Hon kanske också är överhopad med ärenden och har tagit fasta på det som står i förhöret med pojkvännen. Hon tycker kanske inte det finns något att gå vidare med.

– Det andra scenariot är att kliniken eller sjukhuset försökt påverka utgången. De står ju inför en risk att dömas för brott, förlora sina certifikat och få betala stora skadestånd.

Tolken Fatma stannar upp i översättni­ngen:

– Han använder inte ordet ”muta”, men säger att det finns en liten risk att ”det har betalats ut pengar”.

Hasan Gürbüz fortsätter:

– Det här är allvarligt. Självklart ska utländska patienter kunna få rättvisa i Turkiet. Utan en journal vet vi inte vem som opererade Jeanette, vem som skrev ut henne, vilka metoder man använt eller vilka narkosmede­l. Vi vet ingenting.

När vi lugnat ner oss blir det ett nytt telefonsam­tal till pappa Håkan. Han låter inte särskilt överraskad över bakslaget:

– Det viktigaste är egentligen inte att en enskild läkare eller klinik straffas. Försvinner en så återstår ändå hundratals andra. Det är hela systemet med skönhetstu­rism som måste förändras, säger Håkan.

HP har, via mejl, flera gånger försökt nå ansvariga på både Estherian Clinic och Atlassjukh­uset, men inte fått något svar.

När vi återvänt till Sverige kommer däremot goda nyheter från advokaten i Istanbul. Han har besökt åklagaren igen och hon har nu begärt in journalkop­ior från Atlassjukh­uset. Det innebär att hoppet om en rättsproce­ss har väckts till liv igen. Håkan och advokaten Hasan är nu också överens om att han ska fortsätta bevaka processen på plats.

 ?? ??
 ?? ?? Jeanettes fotspår tar HP till sjukhuset där hon opererades, hotellet där hon dog och åklagaren som utreder hennes död. Hos Åklagarmyn­digheten får vi hjälp av advokaten Hasan Gürbüz. Vid sjukhuset ser vi också de bankomater dit Jeanette tvingades gå efter operatione­n för att kunna betala 300 euro extra till sjukhuset.
Jeanettes fotspår tar HP till sjukhuset där hon opererades, hotellet där hon dog och åklagaren som utreder hennes död. Hos Åklagarmyn­digheten får vi hjälp av advokaten Hasan Gürbüz. Vid sjukhuset ser vi också de bankomater dit Jeanette tvingades gå efter operatione­n för att kunna betala 300 euro extra till sjukhuset.
 ?? ?? Läkaren som troligtvis opererade Jeanette.
Läkaren som troligtvis opererade Jeanette.
 ?? ??
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT
 ?? ?? Jeanettes rum på hotellet.
Jeanettes rum på hotellet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden