Hallands Nyheter

Lösningen som har fått Lisa Andersson att hitta hem

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Många känner till henne som innebandys­pelare. Men Lisa Andersson, snart 22, har också en okänd sida. Som sågverksar­betare. Den trygga miljön ”hemma” i Moheda har bidragit till att hon växt som spelare. – Jag kan spela i högsta ligan, men ändå jobba med det jobb jag tycker är roligast, säger Lisa Andersson.

På morgonen går larmet klockan 05.20 hemma hos Lisa Andersson. Hon går på rutin och gillar ordning och reda. Kläderna som hon lagt fram kvällen innan åker på. Hon äter lite frukost. Sedan tar hon matlådan ur kylskåpet och lägger i ryggsäcken och cyklar till jobbet en knapp kilometer bort.

– Jag är nog mer en morgonmänn­iska än en kvällsmänn­iska. Det är skönt att stiga upp, sen underlätta­r det om man cyklar för då vaknar man verkligen till så man är pigg när jobbet börjar, säger Lisa Andersson.

Hon är en av cirka 300 anställda på ATA Timber AB. Sågverket har flera olika avdelninga­r. Det sker en process kring hur man tar hand om virket efter att de passerat de stora sågarna. Det finns den så kallade ”hyveln” och även ett justerverk.

– Jag är mest på ”hyveln” det är det jag tycker är roligast. Från ohyvlat till färdig produkt, säger Lisa Andersson.

Idag är hon timanställ­d. Tidigare var hon fast medarbetar­e.

– Jag är allt i allo, extraperso­nal om någon är sjuk eller borta. Jag skickar till han som är personalan­svarig på torsdagen veckan innan när jag kan jobba. Sen görs ett schema utifrån det.

Hennes pappa Thommy började jobba på sågverket efter han tog studenten. Systern Isabelle Andersson och systerns pojkvän Linus Jensen jobbar också i företaget.

– Efter studenten kände jag ”varför inte testa på tills jag vet vad jag vill med livet”. Sen trivdes jag så bra att jag aldrig kom därifrån – än så länge, säger Lisa.

Har du fördel av att vara elitidrott­are?

– Jag tänker så ibland att jag ser det som extraträni­ng inte som jobb, utan att jag blir starkare. Det är krävande absolut, men det är kul att röra på sig x antal tusen steg per dag.

Lisa Andersson värvades till Warberg IC inför säsongen 2022/23 från Växjö IBK. Hon flyttade och fick lägenhet i stan men starten blev inte som hon tänkt sig. – Jag är nog väldigt hemmakär. Det som blev jobbigt förra säsongen var att man saknade familjen och gamla jobbet. Man var mest själv på kvällarna och längtade hem. Ju längre säsongen gick desto jobbigare blev situatione­n.

– Jag var ju borta halva säsongen och missade alla matcher fram till slutet av november. Jag kunde inte träna för mina benhinnor. Då tänkte jag: ”Vad gör jag ens här?” I mars 2023 blev det hemflytt. Men inte slutspelat. Istället kör Lisa till och från Varberg i sin Honda HRV, 19,2 mil enkel väg.

– Nu har jag pendlat hela säsongen och jag tycker jag har fått in rutinerna.

Hon är inte med på alla lagets träningar i veckan – men kör även egentränin­g.

Onsdagar är dock heliga. Då samlas hela familjen Andersson.

– Det är jag, min syster och hennes kille, alla barnen, mamma (Camilla Johansson) och pappa, vi äter ihop och pratar. Det är mysigt att få träffa dem mitt i pendlandet.

Pappa Thommy brukar även ställa upp som chaufför – men när Lisa tränar i Sparbanken Wictory Center ska ni inte tro att han sitter på läktaren!

– Han åker till lägenheten och sover. Sen efter träningen så åker vi hem.

Vid bortamatch­er då gäller logistik de luxe.

– Då får man planera. När vi mötte Kalmarsund borta körde mamma mig till Varberg och sov i min lägenhet (Lisa har fortfarand­e den kvar). Sen körde hon hem. Jag åkte med laget i bussen. Mamma och pappa tittade på matchen. Sen åkte jag hem med dem. Man måste tänka till lite.

Lisa Andersson valde nyligen att förlänga sitt kontrakt med Warberg IC.

– Jag känner att jag trivs så bra i laget och med denna lösningen så länge det funkar. När jag fick frågan kändes det naturligt att förlänga.

Därför lär det bli fortsatta mil som läggs längs väg 25. För att komma hem. I Lisas värld är just det alltid bäst.

 ?? ??
 ?? ?? På sågavdelni­ngen håller Lisa även koll framför ett gäng skärmar.
På sågavdelni­ngen håller Lisa även koll framför ett gäng skärmar.
 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Lisa Andersson spelar i Wic.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Lisa Andersson spelar i Wic.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Noggrannhe­t och balans gäller när Lisa Andersson ska lasta av trästockar­na med hjälp av lyftkran.
Noggrannhe­t och balans gäller när Lisa Andersson ska lasta av trästockar­na med hjälp av lyftkran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden