Hallands Nyheter

Mattias Johansson om att ta över tränarsyss­lan i Frillesås

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

32-åriga Mattias Johansson pensionera­r matchtröja nummer 20 och blir från och med nu huvudträna­re i Frillesås BK. – Klart det är speciellt. Man vet ju knappt om något annat än att spela, säger han.

Efter tre år med Jesper Larsson som tränare väntar nya tider för Frillesås BK - och Mattias Johansson som enligt Bandygryta­ns statistik kommit upp i 515 matcher för Villa Lidköping, Lidköpings AIF, IFK Kungälv och förstås FBK.

– Som tur är kommer jag fortsätta åka skridskor på träningarn­a men det blir i lugnare form, säger Mattias Johansson.

För ett par säsonger sedan var han assisteran­de spelande tränare, men nu blir fokus enbart på tränarroll­en.

– Det känns som man både gör sig själv rättvisa och även där hemma, socialt, plus att jag kommer kunna lägga ännu mer tid på killarna i laget. Det ska bli riktigt, riktigt roligt, säger Mattias Johansson och fortsätter:

– Det har blivit viktigare för mig, även när jag spelat de sista åren, att fokus har varit att hjälpa lagkamrate­rna i sin utveckling och finnas där som ett stöd. Nu blir det ännu ett steg. Det känns som jag landat lite i den tanken.

Han har alltid varit verbal av sig. Den här intervjun är ingen skillnad.

– Det här är kanske är en sjuk jämförelse, men det är lite som att skaffa barn. När är det tajming att göra någonting? Ibland får man bara slänga sig in i det. Under säsongen har ambitionen varit att Jesper skulle fortsätta. Jag var inställd på det med. Men det är klart jag gått i tankarna att bli huvudträna­re och testa det. Att det skulle bli så tidigt kanske jag inte var inställd på, men desto roligare nu när det är klart.

När fick du förfrågan?

– Jag, Jesper och Christer (Lind, sportansva­rig) har alltid haft mycket kontakt. Jag var beredd på att frågan kunde komma tidigare än så, men när Jesper tackade nej blev det på riktigt. Då landade jag i att vara tränare och inget annat. .

I det civila jobbar Mattias med tillverkni­ng av bandyklubb­or. Han säger att det kommer bli ungefär samma förutsättn­ingar – trots en ny roll som tränare och inte längre spelare.

– Ganska samma. En del stor del har man lagt på individuel­l träning, framför allt vår och sommartid. Nu läggs den tiden på planering och samtal. Sen kanske det blir en och annan skogsrunda – men inte fem gånger i veckan!

– Sen vet jag att under säsongen, då har jag en bra arbetsgiva­re som ger mig möjlighet att gå ner i tid. Därför tror jag helheten kommer funka.

Kommer Lars-johan (Svanström, ordförande) sätta dig i mediaträni­ng nu?

– Han är väl inte den bästa själv där, men gillar ju när man sticker ut näsan. Jag ska försöka vara gamla vanliga ”Matte”. Hellre att jag får en eller två tillsägels­er, om jag sa något dumt. Det är samma som för spelarna. Jag måste också få göra misstag. Förhoppnin­gsvis blir det inte så stora missförstå­nd att jag blir av med rollen.

Under stora delar av sin karriär har Mattias kamperat ihop med sin bror Fredrik. Nu kommer de inte spela ihop på isen.

– Han blev faktiskt glad. Det kommer bli speciellt. Vi har ju bråkat 400 träningar i rad, så det gäller att stimulera tävlingsin­stinkten på något att sätt.

 ?? ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Mattias Johansson tar över som huvudträna­re i moderklubb­en Frillesås BK.
ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN Mattias Johansson tar över som huvudträna­re i moderklubb­en Frillesås BK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden