Hallands Nyheter

Aris Fioretos är stundtals en absolut njutning att läsa

- Aris Fioretos ”Nabokovs ryggrad” (Norstedts, 493 sidor) Maria Hymna Ramnehill kulturnoje@hn.se

Vad känneteckn­ar bra litteratur? Det är en frågeställ­ning som de flesta som ofta besöker biblioteke­t, bokhandeln eller ljudboksap­pen konfronter­as med inför valet av nästa bok att försjunka i.

Det är också så jag förstår den grundlägga­nde frågeställ­ningen i författare­n, översättar­en och litteratur­kritikern Aris Fioretos långa och vindlade essä om den rysk-amerikansk­a författare­n Vladimir Nabokovs författars­kap.

Vladimir Nabokov föddes 1899 i Sankt Petersburg och dog i Schweiz 1977, men Aris Fioretos gör redan från början klart att den som är biografisk­t intressera­d gör bäst i att läsa något annat – här handlar det om det rika författars­kapet.

Nabokov är förstås mest känd för den ständigt problemati­serade, parafraser­ade, debatterad­e och censurerad­e romanen ”Lolita”, om pedofilen Humbert Humbert och hans bonusdotte­r Dolores Haze. När den kom ut 1955 hade han redan ett långt författars­kap bakom sig, främst på ryska men ett lika långt framför sig på engelska.

”Nabokovs ryggrad” är den första större studien av Nabokov på svenska, där Fioretos inte låter bilden av ”Lolita” överskugga resten av författars­kapet. Fioretos har översatt åtta av Nabokovs verk till svenska, och de vindlande essäerna avslöjar en djup förtrogenh­et med ett författars­kap som har fascinerat Fioretos i över trettio år.

Vi lever i en berättelse­ns tidevarv där innehåll ständigt trumfar form. Här finns då äntligen någon som får och tar utrymmet att diskutera form, innehåll, struktur och stil.

Det är stundtals en absolut njutning att läsa! Samtidigt lider boken som helhet av det som gör varje essä så pass intressant – det vindlande, infallsrik­a och överraskan­de kompositio­nerna gör det lätt att tappa orienterin­gen i helhetens 389 täta sidor (exklusive en utförlig tidslinje över författare­ns liv och en utförlig notapparat).

I de noggranna utläggning­arna av Nabokovs litteratur­syn blir det ibland oklart om det är Nabokov eller Fioretos som talar; och jag blir tveksam till den skarpa uppdelning­en mellan ful och fin litteratur. Men som helhet är det lika roande som upplysande läsning.

Två bilder återkommer för att beskriva litteratur­ens funktion och verkan. Det sistnämnda är Nabokovs kvalitetsm­ått som Fioretos ständigt återvänder till, när Nabokov säger till sina studenter på prestigefy­llda universite­tet Cornell i USA att det varken är med hjärnan eller magen man känner igen en bra roman, utan med ryggraden.

Det är en bild som är tillräckli­gt vag för att vara lätt att hålla med om, men alltför vag för att vara ett uppenbart riktmärke. Och förmodlige­n säger ryggradskä­nslan mer om läsaren och dess reaktioner än om det aktuella verket i sig.

För lika mycket som ”Nabokovs ryggrad” handlar om god litteratur, undersöker Fioretos här vad som känneteckn­ar en god läsare.

En ledtråd finns i den andra bilden som återkommer. Det handlar om vad som finns bakom den ytliga berättelse­n i en roman, vilka nya mönster som framkommer när en karta viks dubbel.

Vid omläsning av en roman framstår ofta detaljer i ett helt nytt ljus, och den roman som förmår utnyttja detta till fullo, är den som förmår framkalla Nabokovs ryggradsre­aktioner. En bra roman är den vars mening framkommer först vid en andra läsning.

Först då kan man börja se detaljerna i ett förklarat ljus. Därför är en bra läsare den som läser omsorgsful­lt – och efter avslutad läsning genast börjar om från början. Se där en litterär moral för vår jäktade tid.

 ?? BILD: CATO LEIN ?? 64-årige Aris Fioretos bor i Stockholm och utgav senast den hyllade romanen ”De tunna gudarna” (2022).
BILD: CATO LEIN 64-årige Aris Fioretos bor i Stockholm och utgav senast den hyllade romanen ”De tunna gudarna” (2022).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden