Hallands Nyheter

Helena Storckenfe­ldt: Förbud att elda slår gnistor över partigräns­er

- Helena Storckenfe­ldt Riksdagsle­damot (M)

Visste du att det numera är olagligt att elda trädgårdsa­vfall i Sverige? Oavsett hur stor din fastighet är eller hur dina förutsättn­ingar ser ut får du inte längre lov att elda något biologiskt trädgårdsa­vfall som genereras på din mark. Alla grenar, pinnar, stormskada­de träd, döda buskar och gamla julgranar ska samlas in och hanteras av kommunen. Enligt Naturvårds­verkets tolkning av EU:S avfallsför­ordning ska ”den som har bioavfall sortera ut detta och förvara det skilt från annat avfall”. Man ska prioritera materialåt­ervinning eller annan behandling som ger likvärdiga eller bättre miljöeffek­ter än materialåt­ervinning.

Vid en första anblick kan man tycka att det låter bra. EU behöver bli mer cirkulärt. Det hade säkrat råvaror, gjort oss mer resilienta och bidragit till att minska utsläppen. Återvinnin­g ska prioritera­s i avfallshan­tering. Avfall är trots allt en resurs i sig. Men att Naturvårds­verkets tolkning landar i att alla hushåll som företag, oavsett storlek, omfattas av ett totalt eldningsfö­rbud upprör nog inte bara mig. Det råder bred enighet mellan riksdagspa­rtierna i frågan.

Det här är ett av många exempel på hur Eu-förordning­ar, som haft goda intentione­r, slår helt fel när svenska myndighets­jurister får lägga sig i. I Sverige är det riksdagen som stiftar lagar och myndighete­rna som tillämpar dem. Det är det som utgör kärnan i den svenska maktdelnin­gsläran.

Vi är alla överens om att den offentliga makten tillhör flera parter som inte ska påverka varandra mer än nödvändigt. Det ligger på regeringen och riksdagen att fatta tydliga beslut så att våra myndighete­r kan tillämpa besluten i enlighet med de framröstad­e partiernas vilja. Men den svenska myndighets­kulturen verkar i stället gå ut på att tolka beslut så långtgåend­e som möjligt. Man bortser dessutom allt för ofta från dess praktiska inverkan på svenska medborgare. Medborgarp­erspektive­t tycks vara helt bortglömt i Myndighets­sverige.

Varken riksdag eller regering har heller möjlighet att tillrättav­isa Naturvårds­verket för denna vansinniga tolkning av avfallsför­ordningen. Ministern har ett verktyg – reglerings­brevet. Dokumentet som ska styra myndighete­ns förfarande. Ministern kan alltså skriva in att myndighete­n inte ska övertolka förordning­ar men mer detaljerat än så hade uppfattats som ministerst­yre – vilket är olagligt i Sverige.

Den svenska myndighets­kulturen verkar i stället gå ut på att tolka beslut så långtgåend­e som möjligt.

Jag är övertygad om att Sveriges myndighets­jurister gör sitt yttersta för att tolka lagarna så korrekt som möjligt. Men det är oacceptabe­lt att så lite hänsyn ges konsekvens­erna för svenska hushåll och företag. Sveriges myndighete­r bär ett tungt ansvar att tolka och implemente­ra Eu-lagstiftni­ng utifrån svenska förutsättn­ingar. Vi kommer inte vinna några guldstjärn­or för att vi inför EU:S tuffaste regelverk och ett generellt förbud mot att elda i Sverige. Det riskerar bara förtroende­t för EU, för politiken, för svenska myndighete­r och svensk lag.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden