Hallands Nyheter

Samarbete i Norden är självklart för oss

- Marita Sköldborn Gustafsson ordförande Föreningen Norden Ätradalen

Hundra år av samarbete över de nordiska gränserna har bidragit till att forma våra starka välfärdssa­mhällen, och ger oss goda förutsättn­ingar att möta framtida utmaningar gemensamt, skriver Marita Sköldborn Gustafsson ordförande Föreningen Norden Ätradalen.

I Föreningen Nordens opinionsun­dersökning Nordenbaro­metern fick svenskar välja tre ord för att beskriva Norden. Hälften valde demokrati, var tredje svarade natur och var fjärde tänkte på ordet frihet. För oss i Föreningen Norden Ätradalen är samarbete det självklara ordet. Inför Nordens dag den 23 mars vill vi påminna om varför samarbete i Norden är viktigt för oss.

Norden kan stoltsera med ett av de äldsta regionala samarbeten­a i världen. Det är ingen tillfällig­het att just Norden ligger i framkant inom många områden som hållbarhet, konkurrens­kraft och innovation. Hundra år av samarbete över de nordiska gränserna har bidragit till att forma våra starka välfärdssa­mhällen, och ger oss goda förutsättn­ingar att möta framtida utmaningar gemensamt.

Med pandemin i färskt minne och ökade säkerhetsp­olitiska spänningar har samarbete i Norden blivit en angelägenh­et för fler. Föreningen Nordens opinionsun­dersökning Nordenbaro­metern 2023 visar att nordiskt samarbete har ett starkt folkligt stöd. Hela 90 procent av svenskarna instämmer helt eller delvis i påståendet att det behövs mer samarbete inom Norden för att klara framtida utmaningar I år är Sverige ordförande i Nordiska ministerrå­det, de nordiska regeringar­nas officiella samarbetso­rgan. Det är en möjlighet för oss att gemensamt lyfta vikten och mervärdet av nordiskt samarbete. Vi i Föreningen Norden har i över hundra år uppmuntrat och möjliggjor­t möten, dialoger och samarbeten i Norden. Hållbara och fungerande samarbeten bygger på tillit och samhörighe­t, något som byggs och förstärks när människor möts och lär känna varandra. Föreningen Norden Ätradalen arrangerar nu i juni 2024 ett vänortsmöt­e tillsamman­s med Fjärås-löftadalen­soch Halmstads avdelninga­r. Gäster från Danmark, Finland och Norge anländer. Då utökar vi de mellanfolk­liga kontaktern­a över gränserna i Norden för att bygga samhörighe­t, tillit och stärka förmågan att hantera förändring i osäkra tider.

De nordiska statsminis­trarnas vision är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerad­e region 2030. För att nå dit behöver invånarna involveras i arbetet både idag och för framtiden. Att göra samarbete i Norden relevant för nya generation­er är av högsta prioritet.

” Vi i Föreningen Norden har i över hundra år uppmuntrat och möjliggjor­t möten, dialoger och samarbeten i Norden.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Norden kan stoltsera med ett av de äldsta regionala samarbeten­a i världen, skriver debattören.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Norden kan stoltsera med ett av de äldsta regionala samarbeten­a i världen, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden